Beeldentuin rond kasteel Het Nijenhuis

Terwijl het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle, de hoofdlocatie van Museum De Fundatie, wordt verbouwd, is er tijdelijk rond Kasteel Het Nijenhuis meer te zien voor cultuurliefhebbers. Sinds 28 maart 2012 is de nieuwe beeldentuin geopend. Meer dan 75 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee -Scheveningen- en de provincie Overijssel worden getoond op 4,5 hectare siertuin, grasvelden en bosgebied in combinatie met de in het kasteel getoonde collectie van Museum de Fundatie. Het afgelopen jaar is de tuin verfraaid en de beveiliging op een hoog niveau gebracht. Donderdag kwam ik tijdens de wandeling op het Hanzestedenpad van Zwolle via Wijhe naar Heino ook langs het kasteel. Het bezoek aan kasteel en beeldentuin hadden we vanwege het weer en andere afspraken al enkele malen uitgesteld naar deze zondag en daar wilde ik donderdag niet op inbreken. Verder is m’n instelling tijdens een lange afstandswandeling niet om slenterend cultuur te snuiven.

Dirk Hannema (1896-1984), de stichter van Museum de Fundatie, vestigde zich in 1958 met zijn kunstcollectie in Kasteel het Nijenhuis. Zijn beelden zette hij in de tuin, onder meer de Zonnewijzer en Grote vrouwenkop van Ossip Zadkine en de Wilhelmina van Charlotte van Pallandt. In 1989 werd het Hildebrandmonument van Jan Bronner in de tuin geplaatst, in de jaren negentig gevolgd door werk van Dora Dolz, Pjotr Müller en Joost van den Toorn. De laatste jaren zijn daar grote beelden bijgekomen van Frode Bolhuis, Heringa/VanKalsbeek en Ronald Westerhuis. Deze laatste twee in samenwerking met Mojo Concerts die deze werken een aantal jaar op LowLands toonde. Na de roof van de Rodin van Singer Museum Laren haalde Museum de Fundatie noodgedwongen zijn ‘bronzen’ uit de tuin. In samenwerking met de Provincie Overijssel is de beveiliging van de tuin geoptimaliseerd zodat Hannema’s bronzen weer naar buiten kunnen.

Beelden aan Zee is in Nederland toonaangevend op het gebied van de moderne en hedendaagse, internationale beeldhouwkunst. In de door Theo en Lida Scholten bijeengebrachte collectie staat het ‘mensbeeld’ centraal. Het museum is in 1994 gesticht en in dat jaar werd het prachtige door Wim Quist ontworpen gebouw in Scheveningen geopend. De samensmelting van de privécollecties van Theo en Lida Scholten en Dirk Hannema rond Kasteel het Nijenhuis geeft een gevarieerd inzicht in de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst.

In het Kasteel zelf is op de begane grond en eerste verdieping een verzameling schilderijen en kleinere sculpturen tentoongesteld in de kamers. Bij onze dochters zijn pas de realistische of romantische schilderijen interessant, de meer abstracte schilderijen vinden nog geen ingang. Het verschil met geïnteresseerde kunstliefhebbers op leeftijd die hardop verklaren duidelijk de stijl van Paul Citroën te kunnen duiden blijft dan leuk.

Al met al zijn we ruim anderhalf uur binnen geweest. De meiden vullen zelf hun ervaringen wel in als benoemd museuminspecteurs. Korte conclusie: voor kinderen minder geschikt. Zelf heb ik me met camera paraat buiten goed kunnen vermaken. Met de hand-out zijn de foto’s thuis gelukkig weer thuis te brengen.