12 Stones – Beneath The Scars

12 Stones bracht met Beneath the Scars in mei hun 4e studioalbum uit. Het album zou eerst Only Human heten en al in augustus 2011 uitkomen, werd vertraagd naar september 2011 en vervolgens opnieuw gemixt en remastered om uiteindelijk vrijgegeven te worden aan fans. De productie was in handen van Jacob Cap, Jimmy Swan en Skidd Mills (deed ook Anthem for the Underdog). Paul McCoy (zang), Eric Weaver (gitaar), Aaron Gainer (drums) en Will Reed (bas) starten strak in staccato met Infected in stijl van Skillet of Thousand Foot Krutch. Een rollende bas introduceert het even puntige Bulletproof. For The Night zakt richting voorspelbare rock. Worlds Collide is heel aardig. In de ballad That Changes Everything vult een strijkkwartet aan, waar Paul zingt: “If I fall from the ledge I don’t want to die with regrets. I see the ground coming, I’m not gonna run anymore. I can make my amends, I swear I won’t fail you again. I was ready to die till I saw you suffering, and that changes everything.”

The One Thing kruipt weer dicht tegen Skillet aan. Blind werd duidelijk voor airplay geschreven. I’m With You is voorspelbare rock, een zwaktebod en ook de cello aan de start van Bury Me laat je de rest van de track moeiteloos uitstippelen. Voor Psycho, een up-tempo track, geldt hetzelfde. Glamrock is terug in Only Human, wel een lekker nummer. Someone Like You is rock in de lijn van Psycho, Infected en Bulletproof. De ballad Shine On Me brengt je bij de afsluiter Pretty Poison, waar 12 Stones nog eenmaal van leer trekt. Of dit nu 5 jaar wachten waard is sinds Anthem for the Underdog of 2 jaar na de 5-track EP The Only Easy Day Was Yesterday, is twijfelachtig. Persoonlijk had ik op meer muzikale groei, een constante kwaliteit van nummers en eigen geluid gehoopt.