Westerborkpad – wandelen in het spoor van de Jodenvervolging van Nunspeet naar ‘t Harde

De 31 etappes van het Westerborkpad, dat het spoor van de Jodenvervolging vanuit Amsterdam naar Kamp Westerbork volgt, houden me bezig, zoals je met enige regelmaat hier kunt lezen en zien. Vandaag stonden de etappes 16 t/m 18 van Nunspeet naar ‘t Harde op het programma. Mijn auto vanochtend bij het NS station ‘t Harde geparkeerd en de trein naar Nunspeet genomen.

Etappe 16 station Nunspeet – station ‘t Harde (11,5km)

De route vanaf station Nunspeet leidt door het centrum van het dorp en weer terug over de F.A. Molijnlaan naar de Eperweg (N310). Aan de Molijnlaan is een monument voor de gevallenen te bekijken. Door het Belvederebos aan de noordzijde van de spoorlijn. In de buurt van bungalowpark De Witte Wieven is Wiltsangh 29 in de Tweede Wereldoorlog met succes een verblijfadres voor Joodse onderduikers geweest. Na de bossen volgt de zandverstuiving De Zoom en het waterwingebied De Haere om bij station ‘t Harde uit te komen. Rustige, afwisselende route.

Etappe 17 station ‘t Harde – Elburg (11,1km)

Vanwege de rijke Joodse historie en helaas ook de zwarte bladzijden uit de Tweede Wereldoorlog is de voormalige Zuiderzeerhaven en vestingstad Elburg in de route opgenomen. Let op aan het begin. Het routeboek vermeldt niet hoe je vanaf het station op de Eperweg komt. Op zich eenvoudig, vanaf het station naar het viaduct onder de A28 door en rechtdoor. Kijk anders op de kaart in het routeboek.

Vanuit ‘t Harde naar het noordwesten kom je als eerste bij kasteel Zwaluwenburg. In de bijbehorende bossen zijn ook de tuinen van A. Vogel te vinden. In de oorlog was het kasteel ook onderduikadres. Door de polders kom je langs het landgoed Old Putten bij de rondweg en vervolgens oude binnenstad van Elburg. Naast een onderuikadres op de Beekstraat 27 zijn de Joodse begraafplaats en de Synagoge bezienswaardige sporen van de Jodenvervolging. Op 13 juni j.l. opende Prinses Máxima de net opgeleverde uitbreiding van de Sjoel Elburg. De gezellige terrassen en boetiekjes trokken vandaag veel toeristen. Ik vond zelf de vele bloembakken in de stegen, de kloostertuin, het Feithenhof en de stadswal om de vesting interessanter.

In Elburg is nog meer te bekijken, als je er de tijd voor neemt en niet op een 30km+ wandeling bezig bent:

https://twitter.com/hjvanderklis/status/216471008746549248

Etappe 18 Elburg – station ‘t Harde (8,5km)

Tenslotte weer terug naar ‘t Harde. Vanuit de stad voert de route langs De Stoopschaar polder (vergeet de Falabella Stoeterij niet), langs Landgoed Old Putten met de Puttener beek en de Nagelhoudsweg om via de westzijde van ‘t Harde weer naar het station te komen. Relatief veel asfalt. Ook het 2e keer langs de Ulco de Vriesweg in ‘t Harde lopen, had niet gehoeven. Het achterliggende bos kent meer paden om naar de Eperweg te komen.

Voor mij was dit de laatste etappe, omdat ik 3 maanden geleden, 17 maart 2012 bij ‘t Harde m’n eerste etappes noordwaarts naar kamp Westerbork startte. Het certificaat dat ik 12 mei 2012 in het kamp ontving voor het voltooien van het hele Westerborkpad, heb ik vandaag dan ook ‘echt verdiend’. Mijn impressies van de etappes vind je op de Westerborkpad pagina (in menu bovenaan: Wandelpaden – Westerborkpad).