Westerborkpad – wandelen in het spoor van de Jodenvervolging van Amersfoort naar Harderwijk

Van de 31 etappes van het Westerborkpad heb ik vandaag de etappes 9 t/m 12 van Amersfoort naar Harderwijk gelopen. Startpunt was vanochtend het station Amersfoort. Om daar te komen had ik m’n auto op de P+R Harderwijk geparkeerd en de sprinter naar Amersfoort genomen.

Etappe 9 station Amersfoort – station Schothorst (3km)

Het officiële traject van etappe 9 gaat van station Amersfoort eerst naar de Stichtse Rotonde om bij Laan 1914 het voormalig kamp Amersfoort te bezoeken en vervolgens over de Leusderweg en Arnhemseweg terug te keren bij het stadscentrum. Dit 10,1km traject in combinatie met vorige of volgende etappes kon ik niet goed gebruiken in de rond de 40km tellende wandelingen. Ik heb vanaf het station Amersfoort via de Stadsring naar de Arnhemseweg gelopen en het routeboekje daar ingezet. Ik rijd vaak genoeg via Amersfoort naar Utrecht of heb bij DHV aan de Laan 1914 een IPMA NL meeting om nog een keer bij het kampmonument aan te gaan.

De route via de Varkensmarkt, Langestraat, Muurhuizen leidt naar de Drieringensteeg waar de synagoge staat. Via de Langestraat en de Krommestraat kom je bij het Grote Spui, waarachter de fraaie Koppelpoort wacht. Links en rechts in de binnenstad mooie gevels, musea, kerken en winkels om je nog veel langer te kunnen vermaken….als je niet nog 38km moet wandelen. De bedrijven op de Hoef met straatnamen als Database, Plotterweg, Printerweg en Computerweg brengt je bij station Amersfoort Schothorst.

Etappe 10 station Schothorst – station Nijkerk (9,4km)

Vanaf hier is het rechttoe-rechtaan over het fietspad, dat menig scholier ‘s ochtends vanuit Vathorst of Nijkerkerveen naar Amersfoort neemt. Langs de IKEA, de nieuwbouw van Vathorst en de oude dorpskern van Hooglanderveen en recreatieplas ‘t Overbos. Alsmaar verharde wegen door Holkerveen en de Amersfoortseweg naar Nijkerk.


Etappe 11 station Nijkerk – station Putten (14,9km)

Vanaf het station Nijkerk loop je terug het centrum in. Op Singel 11 herinnert een bronzen plaquette aan de locatie van de voormalige synagoge. Nu zit er een lingeriewinkel. Het centrum van Nijkerk is verrassend mooi. Vanaf de A28 of een sporadische rit langs de randwegen krijg je die indruk niet. Op de kruising van de Bruins Slotlaan en de Vetkamp is een Joods monument opgericht. In één van de 3 glazen tranen in het kunstwerk is de sleutel van de voormalige synagoge verwerkt, bijzonder! Het tracé van de voormalige Havenlijn, een industriespoorlijn, is nu een fietspad. Nijkerk uit beginnen de lange verharde wegen die dichtbij het spoor blijven richting Putten. Het natuurgebied Oldenaller onderbreekt de sleur tweemaal. In Putten zelf is het Herdenkingshof voor de razzia op 2 oktober 1944 een spoor van de Jodenvervolging.


Etappe 12 station Putten – station Harderwijk (14,2km)

De instructies aan het begin van etappe 12 om vanuit het station weg te komen zijn fout. Gelukkig klopt de kaart ernaast op p.102 wel. De Zuiderzeestraatweg is namelijk nodig om bij de Vanenburgerallee te komen. Hier zetelt Cordys, het na de teloorgang van Baan Company, doorgestarte softwarebedrijf van Jan Baan die BPM oplossingen maakt. In het weekend waken schapen over het terrein. Ernaast staat Kasteel De Vanenburg, eveneens in handen van de familie Baan.


De bomenallee wordt gevolgd door wat meer bosrijk gebied en een pad tussen het spoor en de Groevenbeekse heide, waarna Ermelo volgt. De wegen blijven verhard en zo recht mogelijk, ook op het traject tussen Ermelo en Harderwijk. Dat is vandaag echt opvallend ten opzichte van de vele andere Westerborkpad etappes. In Harderwijk voert de route nog langs de Joodse begraafplaats aan de Veldkamp/Lindenlaan, waarna je via de Mecklenburglaan en de Oranjelaan bij het station uitkomt.

De eerste 2km in Amersfoort zijn niet gelogd door iGotU, de rest vind je hieronder op de kaart. Van 7:45 tot 15:34u gewandeld.