Wandelen rond Sluis 7 Dedemsvaart

De voormalige Sluis 7 van de Dedemsvaart (de zevende van totaal acht sluizen om het hoogteverschil tussen Hasselt en Ane te overbruggen), voorbij het Rheezerend op de grens van de dorpen Dedemsvaart en Lutten, was vanmiddag het startpunt voor een wandeling. Uit het wandelnetwerk Vechtdal – gemeente Hardenberg had ik een viertal wandelroutes aan elkaar geknoopt: groen, blauw, oranje en rood. Het smalle stuk bos en groen tussen Sluis 7  en Rheezerveen heeft net als de grotendeels gedempte Dedemsvaart een rijke historie.

Kwekerij Tottenham, vernoemd door de oorspronkelijke eigenaar Jongkindt Koninck, naar de zogeheten voorstad van Londen. Zijn vrouw was namelijk afkomstig uit Engelenad. Bonne Ruys en Francois van der Elst hebben er gewerkt en vervolgens zelfstandig de kwekerij overgenomen. Van der Elst specialiseerde zich op de snijgroen-kwekerij, westelijk van het Colenbrandersbos. Het stuk kwekerij voorbij de bocht in de Dedemsvaart kwam in bezit van kwekerij Moerheim uit Dedemsvaart, die het later toch weer doorverkocht, omdat het te ver uit de buurt lag. Kwekerij Van der Elst is gebleven, de snijgroenkwekerij – hulst- en coniferengroen – geniet landelijke bekendheid, aldus het onlangs gekregen boek Stap voor stap langs De Dedemsvaart met G.H. Varwijk uit 1983.


Tegenover Huize Tottenham lag 100 jaar geleden al de ijsbaan, achter de Proatkoele. Toen Sluis 7 er nog was, was rechts ervan de afslag, een wijk (zijkanaal in een verveningsgebied) richting Rheezerveen. Dit heet zuidwaarts eerst de Smalle Wijk met de Korte Wijk als extra afslag. Toeristen kennen wellicht de bekende camping Het Stoetenslagh halverwege. Ook Landgoed De Klimberg met gelijknamige camping en de stukken heide rond het Scheursvennetje vormen opvallend groen in deze verder door weilanden en akkers gekenmerkte omgeving.


<set_tag=”colenbrandersbos”>
Anders is het essenlandschap rond Heemse, waar verder een serie grote kerken (Christelijk Gereformeerde Sjaloomkerk, HessenwegKerk, Witte of Sint Lambertus / PKN Kerk, Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk Kandelaar) opvalt. Op de weg terug loop je door de Rheezermaten en de boswachterij Oldemeijer, langs de campings, heidevelden en door de bossen. Maar ook door kniehoog gras naast diepgelegen sloten op 3 behoorlijke stukken.

Dichtbij het Colenbrandersbos kom je de hagen van kwekerij Van der Elst weer tegen. Het stuk bos richting de Tottenhamstraat is mooi, de Boswijk en Smallewijk liggen er rustgevend bij. Je komt amper aan iemand tegen. Mocht je behoefte hebben aan horeca, dan vind je die op camping Het Stoetenslagh, in Heemse, op camping De Kleine Belties en anders pas weer bij Sluis 7 bij Vekabo camping Langs de Dedemsvaart.

Desgewenst kun je er vanaf Sluis 7 nog de paarse route van 3km bij pakken. Voor mij was 27km vanmiddag in ruim 4,5u wandelen weer voldoende.