Wandelen langs het Hanzestedenpad van Zwolle via Wijhe naar Heino

De plotselinge eruptie van zomerweer, zin om nog een lange afstandswandeling te doen en het Hanzestedenpad boek als verjaardagscadeau. Genoeg redenen. Vanochtend vroeg de wandelschoenen aan en op pad. De auto geparkeerd in het Weteringpark in Zwolle, om vanaf de Weteringbrug het door stichting Wandelnet beheerde streekpad 11 Hanzestedenpad op kaart 18 in de terugrichting op te pikken.

Sallandse weteringen

De Sallandse weteringen, van west naar oost parallel aan elkaar de Zandwetering, de Soestwetering, de Oude Wetering, de Nieuwe Wetering en de Steenwetering, kenmerken het landschap tussen de IJssel en het polderlandschap verderop. De weteringen zijn vanaf de 2e helft van de 12e eeuw gegraven door bijvoorbeeld monniken van de Moderne Devotie. Op het Geert Grootepad tref je de weteringen regelmatig, en krijg je er uitleg over. Het Hanzestedenpad volgt kort de Soestwetering en de Nieuwe Wetering die in noordelijke richting richting Zwolle lopen. In Zwolle stroomt het water via het grachtenstelsel door naar het Zwarte Water. Ik heb ze allemaal gezien vandaag 🙂

Natuurlijk zijn er op dit traject stukken die ik dit voorjaar op het Geert Grootepad ook heb gezien, zoals Windesheim (kerk en havezate), het natuurreservaat Tichelgaten en de Buitenwaarden ten noorden van Wijhe aan de IJssel. De looprichting is nu zuidwaarts en dus m’n blik op de natuur ook.

Ditmaal wel een rust met m’n voeten (bijna) in de IJssel. En anders dan dit voorjaar op het Geert Grootepad geen ijs op het water van de Tichelgaten en geen restanten van het net geweken hoge water van de IJssel op het fietspad van de Buitenwaarden. Elk seizoen z’n charme.

Dagwandeling G Het Nijenhuis

Het Hanzestedenpad heeft naast een in 2 richtingen beschreven gang langs de IJssel ook een aantal dagwandelingen het achterland in, sommige als rondwandeling, die van Wijhe naar Heino als lijnwandeling. Dit traject is gemarkeerd en dus ook bekend als NS dagwandeling Nijenhuis met een lengte van 15 of 18 km. Startpunt is het station Wijhe, dat vanaf de IJsseldijk goed op eigen gelegenheid te vinden is. Eindpunt is het NS station Heino, zodat je per trein terug kunt naar bijvoorbeeld Zwolle. Prompt vanochtend vanaf station Wijhe 3 andere stellen wandelaars die dezelfde route volgden, zij het op lager tempo.

“Deftige beukenlanen en bosjes creëren een beeld van vergeten gewaande lusthoven als Hagenvoorde en De Velner. Met het laatste deel van de wandeling wandelt u door de schilderachtige landerijen van ‘t Nijenhuis met zijn fraaie kasteel.” klinkt toch uitnodigend? Graspaden, asfalt, de anderhalve kilometer lange Velner Allee, door het weiland, langs een sloot, langs landgoederen, boerderijen en heuse kastelen.

Het Nijenhuis, nevenlocatie van Museum De Fundatie, en tijdens de verbouwing van het Zwolse Paleis aan de Blijmarkt, hopen we binnenkort als gezin te bekijken. De eerste indrukken van het kasteel en beeldentuin zijn erg mooi. Ik was er nog nooit eerder geweest. Net buiten ‘t Nijenhuis was ik de markering kwijt. Ik heb met de kaart in de hand via de Nieuwe Wetering doorgelopen richting Heino, daar over het spoor het Landgoed ‘t Rozendael nog kunnen bekijken en na 14u….net te laat voor de trein naar Zwolle op het station te komen. Half uur later gelukkig weer een trein. De laatste 2,5km in Zwolle naar het Weteringpark lukten weer goed. Regelmatig lopen op 6km/u werpt vruchten af. Over anderhalve week de Vierdaagse Apeldoorn als uitdaging.