The Letter Black – Hanging on by a Remix

The Letter Black bracht na hun debuutalbum Hanging On By A Thread (2009) in 2011 al 2 EP’s uit, Hanging On By a Thread Sessions Vol. 1 en Vol. 2. In de aanloop naar volgend volledig album in de herfst is in mei een set remixes uitgebracht van het album, plus wat extra’s. Daarmee schaart de band rond Sarah & Mark Anthony zich in het rijtje TobyMac (Dubb’d & Freq’d) en Switchfoot (Vice Re-Verses) die dit voorjaar ook al remix albums uitbrachten. Het is wel even schakelen voor fans van zware symfonische metal om door een woud van electronica heen te gaan, zoals in de Pitch Black & Paranoid mix van Away From Me. Voor de dansers onder jullie: vergeet dat dit album bij je DJ op de draaitafel komt. Daarvoor is het te heftig. Moving On lijkt wat afgeknepen, en ook de Berlin After Dark remix van All I Want komt wat adem tekort. De Dirty Lazer mix van My Disease neemt wat gas terug en zou nog enigszins op de dansvloer passen. De Guns Drawn mix van Better Luck Next Time vernaggelt het origineel ook behoorlijk. Wel heel verdienstelijk is de Smooth Angel remix van Collapse. Mag zo de radio op.

De Too Much Sweat on a Strobe Light mix van Wounded kan ermee door. Fire With Fire is in de NYC Amyl Nitrate Mix opnieuw wat afgeknepen, maar voor dit album bovengemiddeld. De scratches in de Painful mix van Perfect hinderen niet. Complimenten voor de omgang met het door Steven Tyler (Aerosmith) in 1973 geschreven Dream On. Ik had tot nu toe voormalig Petra zanger Greg X. Volz‘s cover versie uit 1988 op Come Out Fighting als next best. De Cut the Cord mix van Hanging on By a Thread is maximaal ‘aardig’ te noemen. Alle remixes zijn geproduceerd door ene Dirty Lazer met helaas weinig variatie in de benadering van het mixen. Ook zijn ze allemaal tussen de 3 en 4 minuten. Mike D (echt de Beatie Boys voorman?) ‘s Knox mix van Moving On is veel sterker en laat de rock in het origineel intact.

Gemengde gevoelens dus bij het remixen van metal. Kom maar snel met het nieuwe album, vrienden!