MercyMe – The Hurt And The Healer

In het achterliggende jaar hebben de bandleden van MercyMe genoeg ellende meegemaakt om Mr Lovewell (2010) ven in de kast te zetten en de verwerking van zowel pijn als genezing te verwoorden op The Hurt & The Healer. Muzikaal is het herkenbare radiovriendelijke poprock op Amerikaanse leest. Producers Brown Bannister en Dan Muckala stonden garant voor 10 kwaliteitsnummers zonder echte uitschieters naar boven of beneden. De titeltrack werd eind februari al als single uitgebracht.

In de opener You Know Better zingt Bart Millard over z’n strijd: “You think I know by now who’s running the show, and what really matters, but I keep picking a fight with letting go and keep getting hammered…..I’m not the one in control.”

De pianorock in You Don’t Care At All over het alles nog niet helemaal begrijpen leidt na de al genoemde titeltrack naar To Whom It May Concern, een wat vlak nummer. De ballad You Are I Am getuigt van de identiteit die we als kinderen van God dankzij Zijn trouw en liefde mogen hebben. De steel guitar kenmerkt het rustige Take The Time. Don’t Give Up On Me versnelt en heeft ongewoon veel electronica aan boord. “Will you find me, no matter where I am? Will you forgive time and time again? I feel like a child wondering, it’s hard to believe, to comprehend you would love me in the state I’m in.” Mid-tempo gitaarpop in Hold On en 80’s synthrock in Best of Me en nog een pianoballad The First Time.

De kracht van het nieuwe MercyMe album zit vooral in de teksten die een groot publiek zullen aanspreken en realistischer zijn dan continu op cloud 9 in aanbidding zitten of alleen maar over de liefde zingen.