John Schlitt – The Greater Cause

Voormalig Petra zanger en daarmee gelauwerd met meerdere Grammy en Dove Awards, plus een vermelding in de Gospel Music Hall of FameJohn Schlitt heeft na het verlaten van de rockband in 2005 niet stilgezeten. Hoewel zijn eerste soloplaten al tijdens de Petra jaren werden gemaakt (Shake in 1995 en Unfit For Swine in 1996), werd met Kickstarter genoeg geld verzameld om anno 2012 de opvolger van The Grafting (2008) uit te brengen. Herkenbaar stemgeluid en ditto rock riffs, kortom houd je van Petra, dan vind je Schlitt solo ook prima.

Met The Greater Cause benadrukt Schlitt in de teksten de relevantie van christenen in de wereld. We hebben een goede boodschap om te verspreiden! Zeven van de elf liedjes schreef de zanger zelf mee. Verder werkte hij samen met Grammy, Emmy & Dove Award winnaar Andrew Ramsey (India.Arie, Jonny Lang en Mandisa) en producer / drummer Dan Needham (Michael McDonald, Amy GrantChris TomlinChris Rodriguez). Ed Cash (Chris Tomlin, Amy Grant, David Crowder Band) en Ian Eskelin (All Star UnitedFrancesca Battistelli, Hawk Nelson, Point of Grace) droegen ook bij aan het resultaat. Stevige rock in opener Live It Loud, Take Me Home,  Hope That Saves The World  en Faith & Freedom, de zekerheid in Love Won’t Leave Me Alone, maar ook gevoelige ballads als Where I Want to Be en The Gift en mid-tempo tracks als End of Fear.

Met doorgewinterde sessiemuzikanten als gitaristen Jerry McPherson, Andrew Ramsey en Chris Rodriguez, bassisten Tony Lucido, Matt Campbell, Matt Pierson en Joeie Canaday, toetsenisten Tim Acres en Peter King, drummer Dan Needham en aanvullingen op cello van Matt Butler en John Catchings werd een goed album afgeleverd. Hier en daar (Where I Want To Be, Run) niet echt indrukwekkend, maar door de bank genomen prettige rock die je ongemerkt in de herhaal-stand beluistert.