2e Poort van Drenthetocht rond Meppel

Ik had een tijd voor vandaag de 5e Ko-Kalf Boerderijenwandeltocht vanuit ‘t Harde in de agenda staan. Het verschuiven van de laatste etappes van het Westerborkpad bracht me vorige week zaterdag uitgerekend in de omgeving van ‘t Harde bij de landgoederen Zwaluwenburg, Schouwenburg en Old Putten, de vestingstad Elburg en de omliggende weilanden. Om er een week later nogmaals te lopen, vond ik niet leuk. In De Stentor vond ik onlangs de aankondiging van de 2e Poort van Drenthetocht van Wandelvereniging Jeugdland in Meppel. De 25 en 40km routes zouden vanuit het wijkcentrum De Poele in Meppel naar Giethoorn gaan. Een bijzonder aantrekkelijk alternatief voor de noord-Veluwe.

Op 7 mei 2011 trok de 1e Poort van Drenthetocht via de Oosterboer en IJhorst en Bergierslanden om Meppel heen. Ditmaal slingerde de route om en door het noordelijk van Meppel gelegen Kolderveen, Wanneperveen, het Nationaal Park Weerribben-Wieden en Giethoorn om via Wanneperveen weer in Meppel uit te komen.
<set_tag=”2epoortvandrenthetocht”>
‘s Morgens vroeg vóór 8u de bekende gezichten uit vooral Friesland en Groningen die nog een Vierdaagse training meepakken. Hoe gehaast velen de routebeschrijvingen uit de handen grissen doen denken aan een tijdslimiet of te behalen prijs. Niet dus. Tot bij de eerste rust op 7,74km op de Veneweg bij Wanneperveen, voor ingewijden: De Kolk, loop je nog in grotere groepen, daarna is het weer vooral individueel tempo volgen en genieten van de omgeving. Opvallend veel asfalt vandaag, werkelijk geen meter zand- of graspad bij gebrek aan bossen in de omgeving. Ook veel lange rechte stukken, waarbij de 5km op de Gasthuisdijk wel de kroon spant.

In Giethoorn (Hollands Venetië) is het op zo’n zomerse zaterdag gezellig druk, zowel op als langs het water. Voor de mensen in de punters en voor mij wederzijds wat te bekijken 😉 Het stuk tussen Belterwijde en de Kierse Wijde had ik nog niet eerder gezien. Stukken van de route volgden het LAW 2 Flevopad en de NS Dagwandeling De Wieden.

Ook opvallend fraai vernieuwd sinds ik in 1998 uit Meppel verhuisde was de Prins Hendrikkade in Meppel. Mooi weer, wat wil je nog meer? De 39,8km route rondde ik in 6u24m af. De GPS logger heeft een paar honderd meter en 5 minuten gemist. Het zij zo 😉