Westerborkpad – wandelen in het spoor van de Jodenvervolging van Weesp naar Bussum

Zaterdag 12 mei liep ik de laatste etappes 30 en 31 van het Westerborkpad. De vrije vrijdag na Hemelvaartsdag benutte ik om juist de eerste 4 etappes plus proloog vanuit Amsterdam naar Bussum te lopen. Met de eerste van 2 met forse korting gekochte NS dagtickets op zak vanochtend vroeg vanuit Ommen per trein naar Amsterdam Centraal. Om je niet te overweldigen met indrukken, presenteer ik de etappes in een paar aparte blog posts.

Etappe 3 station Weesp – Joodse begraafplaats Muiderberg (10,5km)

Aan de Vecht in Weesp heb je een fraai uitzicht op de vestingstad. De 3e etappe van het Westerborkpad leidt door het centrum. Aan de Nieuwstraat in Weesp bevindt zich de voormalige synagoge met op de zijmuur een monument ter nagedachtenis aan hen die stadsgenoten moesten verlaten en de Eeuwige ontmoeten via concentratiekampen. Wat verderop, aan de Sleutelsteeg 3 is het voormalige woonhuis van de familie Van der Hal, vooraanstaand lid van de synagoge tijdens de oorlogsjaren. Aan de Nieuwstraat liggen verder de kerk, gezellige winkels en in de zijstraten moet je vooral op gevels letten.

Via een ophaalbrug kom je bij het torenfort Ossenmarkt, waar direct een oorlogsmonument staat (niet opgenomen in het routeboekje). Om het fort heen begint weer een bijzonder traject van het Westerborkpad, de Lange Muiderweg, dat de loop van de Vecht volgt, en aan de linkerzijde een reeks indrukwekkende “woonboten” laat zien. Over deze smalle weg loopt ook het Floris V pad en andere LAW’en. Aan het eind van de 4 kilometer durende weg kruis je de A1 en loop je de volgende vestingstad, Muiden, binnen. Hier is het volgens mij altijd gezellig druk, met het gezin waren we er eerder om het Muiderslot te bezoeken. De Herengracht en het Muizenfort zijn andere aanraders.

Dan opnieuw een boeiend stuk, eerst over een graspad langs het water om het Muiderslot heen, vervolgens over de dijk die de Noordpolder scheidt van het IJsselmeer helemaal door naar Muiderberg. Halverwege kun je water drinken bij een boerderij, voor de rest lekker om je heen kijken. In Muiderberg zelf staat een steen opgericht als monument voor Graaf Floris V. Door het park om daarna bij aan de rand van Muiderberg aan de rechterhand de grootste Joodse begraafplaats van Nederland te kunnen bekijken. Deze dateert uit 1642 en is op de Portugese begraagplaats in Ouderkerk a/d Amstel na, ook de oudste.


Let op: de begraafplaats is ‘s morgens en ‘s middags open. Vrijdagmiddag laat, ik was er 17.15u, is deze gesloten. De sabbat moet immers voorbereid worden. Vanaf de weg rest dan een blik op de enorme grafvelden.

Etappe 4 Joodse begraafplaats Muiderberg – station Naarden-Bussum (10,9km)

De Googweg gaat verder door het polderlandschap, kruist de A1, waarna het natuurreservaat Naardermeer start. De Meerkade is afwisselend verhard, graspad of steenslagpad en leidt halverwege langs het gemaal De Machine. Voor de rest: vogels, herten, vee, veel bomen, doorkijkjes naar waterpartijen en het besef, dat je tempo hier veel relaxter is dan dat van het verkeer op de snelweg die wel in beeld is, maar geen last geeft.


Aan de andere kant van het reservaat loop je een klein stukje door Naarden, zigzaggend door bebouwing naar het station Naarden-Bussum.