Westerborkpad – wandelen in het spoor van de Jodenvervolging van Diemen naar Weesp

Zaterdag 12 mei liep ik de laatste etappes 30 en 31 van het Westerborkpad. De vrije vrijdag na Hemelvaartsdag benutte ik om juist de eerste 4 etappes plus proloog vanuit Amsterdam naar Bussum te lopen. Met de eerste van 2 met forse korting gekochte NS dagtickets op zak vanochtend vroeg vanuit Ommen per trein naar Amsterdam Centraal. Om je niet te overweldigen met indrukken, presenteer ik de etappes in een paar aparte blog posts.

Etappe 2 station Diemen – station Weesp (8,5km)

De Ouddiemerlaan was afgesloten in het centrum, de weg eromheen langs het politiebureau en De Schuilplaats leidde ook naar de tram-remise van lijn 9. Ik werd aangesproken door twee in Iamsterdam tenue gestoken fietsers. Het bleken markeerders van het Westerborkpad op de etappes tussen Amsterdam CS en Weesp te zijn. In de binnenstad van Amsterdam worden de markeringstickers nogal eens verwijderd door gemeentewerkers, hier in het buitengebied blijven ze gelukkig hangen. Leuk om even tips uit te wisselen over deze etappes en die boven Zwolle, meer op mijn eigen grondgebied.

Langs de Muiderstraatweg en vervolgens het Diemerbos in. Hier in de kom van A1 en A9 is het kleurrijk. Wandelaars, ruiters, spelende kinderen tussen gemengd bos, open velden en nieuwe wandelpaden. Via (het wandelpad aan) de spoorbrug steek ik het Amsterdam-Rijnkanaal over. De Leeuwenveldseweg langs het spoor richting Weesp is één van de saaiere stukken op het Westerborkpad. Aan het einde, voorbij het NS station Weesp wacht echter de vestingstad Weesp. Als tiener was ik al onder de indruk van de binnenstad. Die complimenten verdient het anno 2012 nog steeds.
Geen sporen van Jodenvervolging op dit traject, wel mooie natuur tussen Amsterdam, Diemen en Weesp.