Westerborkpad – wandelen in het spoor van de Jodenvervolging van Beilen naar Westerbork en retour

Het laatste deel van het Westerborkpad, dat in totaal 31 etappes beslaat van Amsterdam naar Kamp Westerbork, startte en eindigde vandaag bij NS station Beilen. Het Westerborkpad is bewust in één richting uitgezet, omdat het overgrote deel van de naar Kamp Westerbork afgevoerde mensen nooit meer terugkwam. Gelukkig leven we sinds 1945 in vrijheid en mag ik na een bezoek aan het voormalige concentratiekamp gewoon wegwandelen de bossen en velden door terug naar de parkeerplaats bij NS Station Beilen.

Etappe 30 station Beilen – Hooghalen (10,3 km)

Vanwege de cursus preekvaardigheid ‘s ochtends kon ik pas 12.10u vertrekken uit Beilen. Onderweg nog veel regen, gelukkig de rest van de middag zonnig en droog. De route leidt door de binnenstad van Beilen naar GGZ Drenthe, ook bekend als Beileroord, een uitgebreide verzameling gebouwen met zorgcentra langs aan de oostzijde tegen het spoor. In de oorlog werden ook hier Joodse patiënten weggehaald van de psychiatrische inrichting en via doorgangskamp Westerbork naar Auschwitz of Sobibor afgevoerd. In het noorden van Beilen ligt de afgesloten Joodse begraafplaats. Door het hek heen maak ik een foto.

Daarna is het rechttoe rechtaan langs de oude provinciale weg naar Hooghalerbrug, waar het Oranjekanaal gekruist wordt. In de oorlogsjaren werden voedsel, bouwmaterialen en in de omgeving neergeschoten vliegtuigen via het kanaal naar het kamp Westerbork verscheept. De wrakken werden in het kamp gedemonteerd. In april 1945 vormde het kanaal de laatste hindernis voordat de Canadezen het kamp Westerbork konden bevrijden.

Vóór Hooghalen gaat de route de Wijde Blik route gedeeltelijk volgen door het Heuvinger Zand. Langs de Hooghaler Esch kom je in het Vijfsterrendorp Hooghalen.

https://twitter.com/#!/Danyell1302/status/200616995731931136

Voor het door Danyell getipte Het Wapen van Schotland staan aangeschoten studenten. Ik nuttig m’n krentenbol en sportdrank verderop op een bank aan de bushalte.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/201278190403063810

Etappe 31 Hooghalen – Kamp Westerbork (5,2km)

Amper in de benen trekt m’n Westerborkpad boek bekijks van wandelaars die zelf het Drenthepad lopen. Inspiratie gedeeld. Vanuit het dorp Hooghalen steek ik het spoor over en volg het voormalige spoortracé dat naar Kamp Westerbork leidt. Nu staan links en rechts van het traject in het Groote Zand vakantiehuizen, speeltuinen en andere recreatievoorzieningen. Het keurige verharde voetpad leidt afgaand op de Westerborkpad markeringen om de parkeerplaats met het Herinneringscentrum heen. Door de vol in het loof staande bomen zie ik zelfs het gebouw niet staan. De route gaat de 2,5km over de brede geasfalteerde weg verder naar het kamp zelf. Bezoekers gaan en komen, een pendelbus passeert.

De Tekens in Westerbork, 5 bovengrondse grafkisten vermelden waarheen de gevangenen vanuit Westerbork werden gedeporteerd. Het blijven ongelofelijke aantallen. Ondanks de vele bezoekers in alle soorten, maten en uitdossingen, maakt de stilte, de ruimte en vooral de persoonlijke boodschappen op een ansichtkaart aan familie en vrienden van slachtoffers behoorlijk indruk. Ik maak foto’s van de contouren van de barakken, het monument van de Molukse keuken en zoek in de 102.000 stenen die een schets van Nederland vullen Balkbrug.


https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/201300612615372802

Via het Melkwegpad loop ik terug naar het Herinneringscentrum. Het boekje geeft op p.219 aan: “Op vertoon van uw wandelgids kunt u bij de balie van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het aandenken aan uw wandeling (kosteloos) verkrijgen.”

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/201309296368173056

Blij deze strenge juf niet vóór het kampbezoek getroffen te hebben. Met de aangeboden koffie ben ik wel blij. Het certificaat en de speld berg ik voorzichtig op in m’n rugzak. Thuisgekomen heeft het A4 zich keurig gehouden. Ik zal ‘m na ik alle 336 kilometers heb gehad plechtig voorzien van m’n naam 🙂

Via Schattenbergveen en Klatering naar station Beilen (12,6 km)

Thuis had ik een route terug uitgestippeld vanaf het kampterrein. Met behulp van de kaartjes in het Westerborkpad boekje loop ik in één keer goed vanaf het Herinneringscentrum door het bos, langs strakgetrokken akkers en het Heuvingerzand naar de Zwiggelterweg. Rechtdoor over een kaarsrecht fietspad naar het Oranjekanaal bij de Leemsloot. Vervolgens de brug over en slingerend over de Klatering naar het gelijknamige buurtschap om bij het spoor aangekomen via Beileroord weer naar het station van Beilen te wandelen.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/201331944666038272


Hoe vinden andere wandelaars het Westerborkpad?

Andere wandelaars die hun gelopen Westerborkpad etappes op een weblog hebben staan: