Wandelen in Veenhuizen en het Fochteloërveen

Uit de Toeractief 2010 – 5 had ik nog een hele poos een combinatiewandeling door het Drentse Veenhuizen en het natuurgebied Fochteloërveen liggen. Ondanks de korte nacht vanwege de bruiloft van vriend Patrick met zijn Petra gisteren in en rond Roermond, vandaag de wandelschoenen aan en naar Veenhuizen gereden. Het Gevangenismuseum had ik al eerder bezocht en verdiept in de geschiedenis van de voormalige kolonie had ik me met bijvoorbeeld Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen en De proefkolonie van Wil Schackman ook al verdiept.

Vandaag dus concentratie op de schitterende huizen, graven en kerken in het koloniedorp en de schitterende natuur ten zuidwesten van Veenhuizen in het Fochtloërveen en het Kolonieveld. De route voerde eerst langs de gevangenis Esserheem, de Eikenlaan met de begraafplaats van duizenden kolonisten, vluchtelingen en oorlogslachtoffers. Langs de Veenhuizermarke de Hoofdweg over en het lange, rechte fietspad door het Bankenbos het Fochteloërveen op.

Het bos zit behalve 2 fietspaden die het doorkruist, potdicht voor onbevoegden. Het ministerie van Justitie beheert het terrein, waar bijvoorbeeld de Bankenbosch gevangenis en een eigen schietterrein is gevestigd. Het jeukt wel enorm om de dwarswegen te verkennen langs bomen en water. Het Fochteloërveen zelf is ‘s morgens nog rustig. Veel kikkers en libelles, wat minder vogels. Dat viel de beide spotters in de vogelobservatiehut ook al op. Of ik wist of er inderdaad kraanvogels te vinden zijn. Sorry, zover gaat m’n kennis van flora en fauna ter plaatse niet.

In de Z-vormige uitkijktoren kun je over het Kolonieveld kijken. Het Compagnonsbos zelf is mooi. Steeds meer fietsers en een enkele wandelaar. Het Drenthepad gaat ook langs deze punten. De Toeractief route neemt ongeveer dezelfde weg terug naar Veenhuizen. Dat is niet aan mij besteed. Ik koos vandaag vanaf de Brunstiger plas voor de Fochtloërweg naar het noordwesten om tegenover de Helomaweg rechtsaf richting Veenhuizen te lopen. Daarvoor moet je aangekomen op de Drentse weg nog wel even naar links, maar daarna ben je over het nieuwe betonnen fietspad zo weer bij het Veenhuizerkanaal of Kolonievaart.

Op eigen gelegenheid ben ik nog langs de Hoofdweg gestruind, langs de Kerklaan en het bospad terug naar de Meidoornlaan en de Gen. vd Boschweg om nog wat kerken en huizen te fotograferen. Bij de bierbrouwerij Maallust aan de Hoofdweg kon ik me niet beheersen. Een blond en een weizen bier gekocht voor thuis. Leek me wat slimmer dan ter plekke onder de felle zon aan het bier te gaan op ‘t terras en dan de auto in te stappen.


Al met al bijna 25km wandelen door weer een mooi stuk van Nederland.