Thousand Foot Krutch – The End Is Where We Begin

Met hulp van fans die geld bijeenbrachten op Kickstarter konden de Canadezen in rockband Thousand Foot Krutch hun nieuwe album The End is Where We Begin maken. Na Welcome to the Masquarade (2009) volgde onder contract nog de verzamelaar Déjà Vu – TFK Anthology (2009), het live album Live at the Masquarade (2011). Vorig jaar kwam ook nog de met extra’s aangevulde Welcome to the Masquarade Fan Edition uit. Nu is de band rond zanger/gitarist Trevor McNevan independent. Het einde is een nieuw begin voor de door Trevor met toetsenist en gitarist Aaron Sprinkle geproduceerde 12 nieuwe nummers. Met bandmaatjes Joel Bruyere (bas) en Steve Augustine (drums) is de messcherpe nu metal honkvast. We Are en de met raps verrijkte Light Up The Sky zetten de band stevig neer. Headbangen maar!

De titeltrack stelt overtuigd “I’m an alien, ’cause I’m not of this world. I have a name, but I’ve been changed. I can’t stay the same.”Een gebroken hart is ook een eind met een nieuw begin als christen. Beastie Boys en Red Hot Chili Peppers, inspiratie tijdens de ’90’er jaren start van TFK zijn keihard terug in Let The Sparks Fly en I Get Wicked. Be Somebody tip ik als radiosingle. De mid-tempo track met wat rustiger momenten tussen het rockende refrein, past nog wel op menig (Amerikaans) christelijk rockstation. This is a Warning is zo’n typische intro aan de start van een live concert. De 47 seconden opmaat voor Courtesy Call, dat close harmony zang in de stijl van TobyMac laat doorlopen in een dampende mid-tempo rocktrack à la Rage Against the Machine en Linkin Park.

In het (helaas) op synth loops gebouwde, maar wel met heftige raps uitgeruste War of Change vervat McNevan de kern van de boodschap van het album: “It’s a truth that in love and war, World’s collide and hearts get broken, I want to live like I know I’m dying, Take up my cross, not be afraid. Is it true what they say, that words are weapons? And if it is,then everybody best stop steppin’, Cause I got ten in my pocket that’ll bend ya locket,  I’m tired of all these rockers sayin’ come with me, Wait, it’s just about to break, its more than I can take, Everything’s about to change, I feel it in my veins, its not going away, Everything’s about to change. It creeps in like a thief in the night, Without a sign, without a warning, But we are ready and prepared to fight, Raise up your swords, don’t be afraid.”

Meer in your face metal in Down. De country-rock in All I Need to Know steekt wel heel sterk af bij de rest. Dit verwacht je bij de 13-in-een-dozijn ‘gewone’ christelijke rockbandjes, niet bij de ‘zware jongens’ van TFK. Fly On The Wall brengt wat strijkers mee, maar ook hier is de pit verdwenen tot het refrein. Ik vermoed ook hier een bewuste poging nog wat passend materiaal voor Adult Christian Rock stations te hebben. Akoestisch gitaarwerk begeleid het afscheid in de pop/rocksong So Far Gone. Met een Introduction en een Outroduction een compleet conceptalbum, met wat stilistisch verloren nummers aan het eind. Het merendeel is echter om te smullen!