Jimmy Needham – Clear The Stage

De voor de harde confrontatie met zijn eigen tekortkomingen niet terugdeinzende Amerikaanse artiest Jimmy Needham  – denk aan een kruising tussen Seabird, Stevie Wonder en Chris Rice – bracht onlangs zijn 4e InPop records album, Clear The Stage uit. De opvolger van Nightlights (2010) werd geproduceerd door veteraan  Ed Cash (Chris Tomlin, Laura Story, Dave Barnes, Aaron Shust). Afhankelijkheid van God en Zijn genade staat centraal. Ondanks dat geen sobere muziek of saaie bedoeling, integendeel. Hoewel de lead single If I Ever Needed Grace was, een piano ballad, opent het album met het funky I Will Find You, waarop Lecrae meezingt. Needham was behoorlijk onzeker over de kunst het vaderschap goed in te vullen. Je zult maar net een eerste dochter gekregen hebben van vrouwlief Kelly die eerst enkele miskramen heeft gehad. Het aan Lively opgedragen Daddy’s Baby Girl met een lichtvoetig afwisselend reggae en jazz deuntje klinkt vertederend. Ditmaal werd ook het liedjes schrijven deels uitbesteed. Zo werd de titeltrack geschreven door Ross King. My Victory, dat bedoeld is voor samenzang in kerk of gemeente werd met Cash en Matt Armstrong gecomponeerd.

Rock Bottom is eentje om mee te galmen met orgeltje, heen en weer zwaaiend publiek en de eerlijkheid dat je soms even aan de grond zit in gedachten. Op de gevoelige gitaar ballad Stay zingt Lizi Bailey mee. In de piano popsong The Middle werd geschreven als bemoediging na een miskraam. Rootsy is Arrows, ideaal met piano en orgel erbij. The Only One is opnieuw een gitaar ballad. Al met al een tiental pareltjes, waarvoor je wat luisterbeurten op rij nodig hebt om de diepte en rijkdom te ontdekken.