Hemelvaartsdag wandeling rond Kloosterhaar

De vrije Hemelvaartsdag heb ik benut om vooral niet uit te slapen (lukt me echt niet meer in of direct na een een werkweek), maar de wandelschoenen te pakken en de auto richting Kloosterhaar te sturen. In de voorbereiding op de Vierdaagse in Apeldoorn in juli, vind ik het nuttig naast de zaterdagen ook deze kans om 2 dagen achter elkaar te kunnen lopen, te grijpen. Op de kaart van het Wandelnetwerk Vechtdal gemeente Hardenberg stonden vanuit Kloosterhaar een aantal routes die samen een mooie rondgang van ruim 30km maakten.

‘s Ochtends om 7u kon ik in bij de kerk in Kloosterhaar de auto met gemak kwijt en volgde ik eerst de rode route naar het noordoosten om de dorpskern, om bij de Dooze aan de noordoostelijke punt van het natuurreservaat Engbertsdijksvenen de 23,6km lange blauwe route te volgen over de Groene Dijk, langs Landgoed Oldhorst het landgoed Huize Almelo in pal langs de grens met Duitsland. Smalle bospaden, grensstenen, rustig grazende koeien en uiteindelijk de dorpjes Langeveen en Bruinehaar, waar nog weinig leven te bekennen is.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/203002521676029952

De route slingert over asfaltwegen verder naar zalencentrum Spalink, even verderop zit een pompoenerie Koelnbekke, ook van de familie Spalink. Bij het Geesters Stroomkanaal tref ik jongeren die vissen, muziek en elkaars gezelschap combineren. De route gaat het natuurreservaat Engbertsdijksvenen in, hoewel het gros van het gebied niet toegankelijk is. De uitzichten over de hei en kaalgekapte percelen, voormalige veengronden zijn mooi. Hier kom ik ook de eerste andere wandelaars en fietsers tegen vandaag. Aan de noordwestkant van het reservaat ga ik linksaf langs de oranje route richting Sibculo om er buiten het dorp even te rusten en de gele route te volgen om het Landal Greenpark De Vlegge aan een recreatieplas heen. Eerder bij de Dooze en ook nu ontbreken op cruciale plekken wel diverse routepalen. Gelukkig biedt de kaart hulp.

In Sibculo staat de kloosterput als één van de weinige restanten van het voormalige klooster Galilea Major. Aan het verhalenpunt van de Vechtdal VVV mag ik pompen om de geschiedenis van het klooster te beluisteren. De wandeling voert verder, Sibculo uit, langs de Spartelvijver en via de Bergweg terug Engbertsdijksvenen in.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/203062978138996736

De laatste kilometers leiden langs de Buscherput, water en riet, heide, diverse wandelaars en nog een stuk van het landgoed Huize Almelo terug naar de kerk in Kloosterhaar. Na ruim 31km ziet de lucht er zwaarbewolkt uit, tijdens de wandeling was het strak blauw en lekker zonnig.