Bevrijdingsfestival Overijssel 2012

De veelzijdigheid en allerhande leuke muzikale indrukken tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel 2011 trok me gisteren opnieuw naar Park Wezenlanden achter het Provinciehuis in Zwolle voor het Bevrijdingsfestival Overijssel 2012. Vooraf had ik in het blokkenschema een eigen programma samengesteld, waarbij net als vorig jaar het hoofdpodium opvallend buiten schot bleef. Ondanks het grijze wolkendek bleef de regen beperkt tot een enkel moment eind van de middag en zelfs niet te hinderlijk om voortijdig naar huis te gaan. Alle gelegenheid dus om nieuwe en bekende artiesten en bands te beluisteren!

Middagprogramma
Singer / songwriter Yori Swart uit Bergen (NH) mocht starten op het in het water rustende podium van Popfront en Buro Ruis. Ze pakte enthousiast haar publiek in met liedjes van haar titelloze debuutalbum.

https://twitter.com/#!/roaldino/status/198719860782538753

Op het naastgelegen podium van Hedon opende Typhoon met Das Pri-V, een speciaal project om stil te staan bij de schaduwzijden van vrijheid, namelijk de behoefte en noodzaak van (online) privacy. Ik nam na wat liedjes een kijkje bij het Sena Talent Stage, waar Burçak Sikar afsloot en het stokje overgegeven werd aan singer / songwriter Arjan Brandsma op het naastgelegen knusse Podium New Arts. Vervolgens even poprock van De Nieuwe Stempel op het Sena podium. Het kostte zo vroeg in de middag geen moeite een VIP kaart voor een boottocht richting het drijvende Deltion podium te krijgen, waar 30 bezoekers een concertblok van 20 minuten aangeboden kregen, inclusief gratis drinken en chips. M’n voornemen lukte zo om het in een tussen unplugged en volledige bak noisepop verzorgde liedjes van 100 Colours en ander fraais met geweren en vuur (oeps, Bevrijdingsdag) door de shoegazers van Eins, Zwei Orchestra weer live te zien. Op 22 april 2011 zag ik ze in de Blokhuispoort in Leeuwarden, nu in een wel lekker relaxte setting. Op verzoek Roof Garden Love cadeau als toegift. Op vrijheid duiden.

Terug aan land was metal band Textures met Jochem Jacobs en Bart Hennephof op de gitaar, Remko Tielemans op bas en Stef Broks op gitaar, plus Uri Dijk op toetsen, losgebarsten op het Hedon podium. Afgelopen december stond The Information nog in de Finale van de Grote Prijs van Nederland, in de categorie Rock / Alternative. De band startte in 2009 en is geïnspireerd op het schilderij Jobstijding van Carel Willink. In 2011 stonden de heren ook op het festival, nu deed de band opnieuw hun act, maar kreeg het publiek niet echt mee. Op podium Abbott schitterde de Brabantse nederpolka band Straf.

Dat lukte op het hoofdpodium Krystl, de vrolijke 27-jarige Noord-Hollandse wel. De hitsingle Golden Days, liedjes van haar debuutalbum Rolling en een eigen versie van de David Guetta & Sia hit Titanium, lekkere pop voor jong en oud(er). Op het Sena podium vervolgens high voltage rock van de Enschedese band The Road Home. John Hill deelde zijn luisterliedjes van het splinternieuwe EP Awfully Close op het Podium New Arts.

Stefany June‘s popdeuntjes heb ik op het Bevrijdingsfestival 2011 ontdekt. De Duitse naar Nederland geëmigreerde Stefany De muziek van Stefany wordt vooral geïnspireerd door Scandinavische sounds, artiesten en producers. Ze is erg blij met haar band waar Philip Coenen (drums), Sem Christoffel (bas), Peter Muller (gitaar) en Gert Zomer (toetsen). De muziek was prima, maar vorig jaar in de zon reageerde het publiek enthousiaster.

Avondprogramma

Twee paar broers uit één familie, dat is de samenstelling van de metalcore Undawn. Voor het Sena podium een moshpit en geheel vrijwillig een crowdsurf van de zanger rond de liedjes van Jumpers. 180 graden anders, 90 graden naar links gedraaid richting podium New Arts: Arthur Adam, net terug van een bruiloft, grijs pak nog aan, met ruimtelijke luisterliedjes van zijn album Awake (2010). Daarna op het Sena podium The Kings Of Oblivion . De pop/rockers brachten in 2011 Rumor in Casa.

Fierce is begin vorig jaar ontstaan in de kelders van het conservatorium voor een thema avond in Jazzy Jam. Daar heeft de band een tributeavond gedaan met liedjes van Beyoncé en Alicia Keys en dit is zo goed bevallen dat ze hier mee door zijn gegaan. Fierce is een 10-koppige band bestaande uit drums, bas, gitaar, toetsen, 2 blazers, 3 backing vocals met als leadzangeres Marloes van Ommen, bekend van The Voice of Holland. Fierce heeft een energieke live show en staat bol van het talent. Haar show in het avondschemer op het Popfront podium stond in het teken van haar held Beyoncé, hoewel een uitstapje naar bijvoorbeeld You Oughta Know van Alanis Morisette ook wel paste. Van Ommen gooide haar ziel en zaligheid in de strijd, hoewel het geluid wat schel stond afgesteld.

Vanaf het Abbott podium hadden de na acht jaar teruggekeerde Postmen met hun reggae / urban een groot publiek in hun greep. Terug aan het water kregen de Groningse folk/punk band Town of Saints, voor wie ik Never Sleep besprak, live het publiek ook goed mee. Een bus meegebrachte Groningse fans nam het voortouw, maar ook bij anderen deed de alcohol inmiddels de benen wat meer in beweging zetten.

Voor mij was Blaudzun op het Hedon podium de afsluiter. Na rond zijn nieuwe album Heavy Flowers eind maart Hedon in Zwolle uitverkocht te hebben, stond nu de tent meer dan vol geboeid te luisteren naar Sigmonds composities.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/198869986889052160

Teruglopend merk je weer hoe koud het was. Kachel in de auto op 20 graden en snel naar een warm dekbed. Op de koudste Bevrijdingsdag in 21 jaar was het in Zwolle prima toeven. Tot volgend jaar!

Bekijk ook: