Westerborkpad – wandelen in het spoor van de Jodenvervolging van Echten naar Beilen

Mijn eigen gang langs het Westerborkpad, wandelen in het spoor van de Jodenvervolging, voerde vandaag vanaf Huize Echten, iets ten noorden van waar ik zaterdag na 41 kilometers wandelen gestopt ben tot bij station Beilen, ofwel het laatste stuk van etappe 26 en de etappes 27-29, totaal 39 kilometers. Met dank aan Klazien die me wilde wegbrengen en ophalen.

Etappe 26 Huize Echten – Station Hoogeveen (9 km)

Huize Echten onder een nog grijze lucht, het zou vandaag ook niet veel beter worden, is een fraaie voormalige havezate. Tegenwoordig Visio geheten en bedoeld voor begeleid wonen en werken. Op het bospad zong The Choir uit Circle Slide “Sometimes I remember what freedom costs” in m’n koptelefoon. Toepasselijk op zowel Pasen als het Westerborkpad. Het traject voerde net als vrijdag langs de Hoogeveensche Vaart, nu echter tussen de bebouwing van het westelijk deel van Hoogeveen door. Vóór de bebouwde kom echter het onderduikhuis van de familie Flokstra. Deze en andere oorlogssporen in Drenthe kun je napluizen op www.sporenvandeoorlog.nl. Degene die de Westerborkpad stickers in de omgeving van de begraafplaats aan de Zuiderweg heeft geplakt: jammer, ze hadden niet naar de reguliere begraafplaats, maar vanaf de Carstenstraat linksaf de Zuiderweg mogen aanwijzen. Want daar vind je de Joodse (hier nog: Israelitische) begraafplaats en een monument. Aan de Schutstraat staat een monument bij de voormalige synagoge, tegenwoordig Baptistengemeente De Schutse. Aanwijzing 12 op p.187 zal anders moeten worden, zodra de verkeerslichten plaatsgemaakt hebben voor een rotonde. Nu nog in aanbouw. De bestickering en aanwijzingen vanaf Het Haagje naar de Wilhelminastraat (p.187) kloppen niet. Vanaf de rotonde is het direct de Notaris Mulderstraat, en dus niet “ra en direct weer la”. Ik ben zelf op eigen gelegenheid door de binnenstad getrokken, maar daarvoor ken ik Hoogeveen gelukkig goed genoeg. Aan de overzijde van de Markt, waar 2 oktober 1942 165 Joden werden verzameld in marktcafé Het Centrum vóór deportatie naar Westerkamp, de Willemskade en Brinkstraat en Industrieweg op. Als je het bij etappe 26 wilt laten, loop je vanaf hier naar het NS Station.

Etappe 27 station Hoogeveen – omgeving noord van Tiendeveen (11,9 km)
https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/189245484114776064
In de tijd dat ik in Groningen werkte en dagelijks rijdend op de A28 het Spaarbankbos op het navigatiescherm zag staan, intrigeerde die naam al. Vandaag liep etappe 27 vanaf de Industrieweg in Hoogeveen door het Spaarbankbos. In het bos is een monument te vinden op de plek waar 1 en 3 augustus 1943 in totaal 5 inwoners van Hoogeveen werden gefusilleerd. Dit stuk was vandaag één van de weinige droge momenten. Het traject naar het monument bij voormalig werkkamp Kremboong was door-en-door nat. Ontginning van de omliggende gronden was door de Arbeidsverruiming in gang gezet. Boerderijen in de buurt hebben bijvoorbeeld bouwjaar 1949.
https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/189274421645680640
Etappe 28 omgeving noord van Tiendeveen – Wijster (10,3 km)

Vanaf de bushalte bij het monument Kremboong liep het traject via Kremboong en de Oostermaat naar de Oude Diep, dat ten oosten van de VAM berg van tegenwoordig Attero (daarvoor Essent Milieu, daarvoor Vuil Afvoer Maatschappij) het landschap siert. De route slingert met de afwateringswateren mee langs de berg (ok, 40-56 meter hoog is natuurlijk een bult). De Ronde van Drenthe en andere wielerevenementen nemen dit hoogste punt van Drenthe vaak mee. Volgens ingewijden hakt die erin. Een eind verderop kun je via schelpenpaden naar de top, waar het informatiecentrum De Blinkerd over de omgeving, de afvalverwerking en compostering ingericht is.
https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/189290472366288896
Dat vogels uit het Lauwersmeer dagelijks op en neer vliegen naar Wijster (70km enkele reis) voor fourage uit “ons” afval, had ik jaren geleden al eens van een wadloopgids gehoord. Weer beneden voerde de VAM weg en Wijberse weg naar Wijster. Daar word ik welkom geheten op de Drentse Hooglanden.

Etappe 29 Wijster – station Beilen (6,3 km)

Mooie toegankelijke etappe staat op p.201 boven de aanwijzingen. Het Looveen langs het spoor tussen Wijster en Beilen verdient dat predikaat niet. Pas na de afslag, over het zandpad langs een bosrand over het Ter Horsterzand, wordt het weer wat. De nieuwbouwwijk op wat eerder Ter Horster Maden heette, is een 13-in-een-dozijn Vinex wijk. Het laatste eindje volgt het Drenthepad door het zuiden van Beilen naar het NS Station.
Het hele eind heeft me inclusief de pauzes en fotomomenten ruim 7u gekost. Hieronder de route in kaart. Op 12 mei a.s. het laatste stuk, van Beilen naar Westerbork (en terug).