Wandelen door het Vechtdal rond Slagharen en Schuinesloot

De weersverwachting was niet geweldig, eigenlijk had ik een bezoek aan Kasteel Het Nijenhuis met de beeldentuin op het programma staan.

Het gemis van een 40km wandeling op de zaterdag was te groot, dus toch maar de wandelschoenen aan om vanuit het wandelnetwerk Vechtdal – gemeente Hardenberg twee routes rond Slagharen en Schuinesloot te combineren.

Oranje route vanuit Slagharen

Bij Slagharen denk je al snel aan het Attractiepark, maar je hoeft er niets van te zien om je toch een middag buiten te kunnen vermaken. Startpunt was de parkeerplaats aan het Anton Geerdesplein. De oranje route leidde via de Witmanweg naar het buurtschap Witman en de Tien Westerslagen, dat op de noord-zuid as van Braamberg en Sluis 7 achter Dedemsvaart halverwege ligt. Via De Belt kromt de route terug naar het oosten naar Schuinesloot. Als je de oranje route volgt ga je in het dorpscentrum rechts via de Tweede Blokweg terug naar Slagharen. Deze route is 8,2km lang en compleet geasfalteerd.

Rode route Schuinesloot

Vanaf het startpunt in Schuinesloot aan de hoek Schuineslootsweg / Tweede Blokweg, of zoals ik vanaf de oranje route op keuzepunt D62 aan de Schuineslootsweg kun je de rode route (in z’n geheel 9,6km) pakken om wat andere landschappen en ondergronden te proberen. Een variant is overigens de 8,7km lange blauwe route. De rode voert eerst door het landgoed Het Lotter, waar bestaande en nieuwe natuur met bos, rietkragen, graspaden langs weilanden en sloten je uitnodigen. Langs voornamelijk onverharde paden kom je vervolgens in het Kavelbos, een bijzonder bosrijk terrein aan het Lutterveld, dat in 1970 na een ruilverkaveling is ontstaan. Vanaf het Lutterveld is de weg geasfalteerd en kom je terug in Schuinesloot.

Op weg terug in Slagharen is een klein stuk boswachterij Hardenberg langs een trimbaan en jeu de boules vereniging De Kronkelboulers de afwisseling tussen de asfaltwegen.