The Choir – The Loudest Sound Ever Heard

Al sinds halverwege de jaren ’80 reken ik de Amerikaanse band The Choir rond Derri Daugherty (zang, gitaar), Steven Hindalong (drums), Tim Chandler (bas) en Dan Michaels (sax, lyricon) tot mijn favorieten. De groep brengt  nieuw materiaal in eigen beheer en onder eigen productie uit. Mijn voordeel is dan weer, dat ik een gesigneerd CD boekje krijg vóór de officiële releasedatum. Nadat de heren zichzelf en hun creativiteit, los van nevenprojecten als Lost Dogs en productiewerk voor anderen, 5 jaar na O How The Mighty Have Fallen in 2010 Burning Like The Midnight Sun uitbrachten, is de opvolger, The Loudest Sound Ever Heard er 2 jaar later best snel. Aan de alternatieve rock sound met vooral sferisch gitaarwerk (dank daarvoor weer aan inmiddels vast The Choir lid Marc Byrd) en rustgevende zang van Derri is niets veranderd.

Opener Strange Girl beschrijft liefdevol een aardse engel, zoals je die aan je zij hoopt te hebben. “She’s no mantel figurine with a halo and a harp. She’s for real, so it’s a good thing. She shoots with rubber darts. She’s trying to free the tangled kite from the branches in her brain. If she could she would purify the acid rain.” Als variant op het thema vliegen (eerdere albumtitels als Speckled Bird, Let It Fly, Free Flying Soul, Flap Your Wings en de wannabe vlieger op O How The Mighty Have Fallen spreken boekdelen) is er ditmaal I’m Learning to Fly om met liefde en genade in deze wereld te staan. Het liedje refereert ook aan de uitbarsting van de vulkaan Krakatoa in 1883. Het hoesontwerp is erop gebaseerd. Met een poppetje temidden van de verschroeide aarde. Het is een mid-tempo typische The Choir track. Met maar liefst 6:24 is Cross That River de langste op dit album. Dan’s sax introduceert Laughter of Heaven, waar verder het losse drumspel van Steven en de dromerige gitaar de rest (weer) doen. In lager tempo ligt O How, waarin pijn en liefde doorklinkt (“The heart aches that loves a child; the heart breaks that loves a child”). En nee, Hindalong zul je niet betrappen op platgetreden paden of een houding dat hij alles weet en God in zijn achterzak heeft. In het vlotte The Forest belijdt hij “More is hidden than revealed. Sometimes the path to understanding is concealed..”

Liefde staat centraal in Takin’ the Universe en Melodious. In A World Away maakt The Choir nog eens duidelijk: “All bright things have shadow sides. Gilded kingdoms are illusion. To be forgiven is to know divine love. Proud religion is delusion.” Sixpence None The Richer‘s Matt Slocum speelt cello op 2 songs en Leigh Nash zingt de afsluitende ballad After All in duet met Derri.

The Loudest Sound Ever Heard past perfect in de discografie van The Choir. Vind je eerder platen mooi, kun je de nieuwe gerust bestellen. Waarschuwing: je blijft dit tiental liedjes draaien.