PeerReach versus Klout update

In maart zette ik 2 diensten die je online invloed meten, Klout en Peerreach tegenover elkaar. PeerReach zat toen nog in de ontwikkelfase. Peerreach oprichters Zlatan Menkovic (programmeur / ontwerper) en Nico Schoonderwoerd (Ph.D. in physics / data miner) werkten achter de schermen hard aan een productierijpe versie van hun meetalgoritme en website. Sinds 29 maart mocht ik meedoen aan een closed beta test, waarna de deuren van de app open gingen voor iedereen. Op basis van mijn testronde verdere indrukken die ik met je wil delen. Nodig is een Twitter account, later worden ook Facebook en Google+ meegenomen in de meting. De invloed wordt gemeten naar verschillende thema’s. Eén ervan staat bovenaan je profielpagina. In mijn geval was dat Marketing, met de bijbehorende score.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/185419339808243712

Andere thema’s zijn sport, televisie, webtech, film, music, finance, science, politics, blogger, arts en journalists. Je kunt een eigen audience profiel bekijken, inclusief de meest invloedrijke followers op een thema.

Op het openbare deel van PeerReach vind je top-5 lijsten van invloedrijke Twitteraars per thema. Opvallend is dan bijvoorbeeld in de lijst politici, dat Geert Wilders er niet in voorkomt, Frits Wester op zowel journalists als politics bijzonder goed scoort.

De score wordt bepaald door de interacties met mensen. Je krijgt punten door het hebben van invloedrijke followers, voorkomen op lijsten van invloedrijke Twitter lists en voor conversaties met invloedrijke mensen. Hoe hoger je score is, des te moeilijker is het om extra punten te verdienen.

Wees gerust, je krijgt geen puntenaftrek voor het volgen van minder invloedrijke mensen of online gesprekken met familie en vrienden die toevallig niet in de top-5 staan.

Per thema wordt je invloed gemeten. Je main expertise is dan het thema met je hoogste invloed.

Blogging for Books meet Klout

Hoe je invloed gebruikt kan worden, bewees Blogging for Books eind maart. Voor de bloggers met een Klout score van 30+ reserveert het achterliggende uitgeverscollectief meer boeken om te recenseren. Heb je zelfs een Klout score van 60+ krijg je  toegang tot nog meer titels, gesigneerde exemplaren en andere prikkels.