Holly Spears – Heartache to Hope

De aankondiging van Holly Spears‘ opvolger van Redemption Road (2009) op haar eigen Girl on a Mission Music label, Heartache to Love, trok wel. Na wat luisterbeurten blijft de softpop / countrypop hangen. Een wat kinderlijke stem, ik moest aan Tal & Acacia denken, maar best leuke muziek. Producer Mitch Dane (Jars of Clay, Bebo Norman, Caedmon’s Call) en ook muzikale steun van bandleden van Jars of Clay geven een solide basis Haar bassist Matt Gandenberger mag sinds maart de verloofde van de blonde Spears noemen. Just Another Love Song (over je sterker voordoen dan je nu bent) en A Beautiful Mess (ditmaal je problemen verdoezelen) openen, met sferische Stratocaster sounds en vloeiende backings als geheime wapens om de wijsjes in je hoofd te prenten.

Voor de christelijke radiostations werd de single Learning to Love uitgebracht, de reguliere radiostations mogen Watch Over Me ontdekken. Identity (over een meisje dat zichzelf wegcijfert om haar vriendje maar te plezieren) zit dicht tegen country aan, in de ballad Hard to Carry fluistert Spears tegen de akoestische gitaar en piano aan over de moeite om te vergeven.

Where’d You Go over een verbroken relatie met de percussie op de achtergrond en een opbouw met gitaar en achtergrondzang die de tijd neemt, nodigt wel te blijven luisteren. Eenvoudiger is de akoestische ballad Fairytale Dreams. Het spreekt je moed in: “It’s alright to be who you’re made to be/ don’t be afraid.” Dat moeilijkheden ook heilzame werking hebben, bezingt Spears in Even Flowers: “Thank you for the pain, ‘cause even flowers need the rain.” Stylistisch klinken Looking for Love en Watch over Me dan in dezelfde lijn als de rest van het album.

Learning to Love trekt dan een elektronisch drumkit uit de kast bij de intro, gelukkig snel gevolgd door echte drums en een lekkere rocky baslijn. De titeltrack is voor het laatst bewaard. Het is een ballad met een boodschap van genezing: “From heartache to hope/ You brought me through it all/ You took my mess/ made something beautiful.” Constante kwaliteit, geen poging al te hip over te komen. Spears zal een breed publiek kunnen aanspreken.