Geert Grootepad etappe 8-9 Rondje Zwolle

De 100km lange voettocht tussen Deventer en Zwolle in de voetsporen van de Moderne Devotie, het Geert Geert Grootepad, heb ik in drie keer gelopen. Op 18 februari 2012 de eerste etappes tussen Deventer en Wijhe, een week later, 25 februari het stuk tussen Wijhe en Zwolle. Resteerden etappe 8 (NS Zwolle – bushalte Berkum) en 9 (bushalte Bergkloosterweg – NS Zwolle), samen 24km. Om parkeerkosten rond het NS station Zwolle te sparen, had ik restaurant Van der Valk in Berkum uitgekozen als startpunt voor dit ‘rondje Zwolle’, dat vanwege de lengte prima in een dagdeel gelopen kan worden. Met andere woorden: eerst etappe 9, dan 8. Overigens kan ook het begin van etappe 8 en het eind van etappe 9 worden gecombineerd tot een stadswandeling van 6km.

Etappe 9 – Bergkloosterweg – Luttekestraat

Vanaf de parkeerplaats ging de route direct rechts de Maatgravendijk op, links door de Struinwaard langs de Overijsselse Vecht, via Het Nieuwe Verlaat, achter de Zwolse bebouwing van Berkum, Veldhoek en de kantorencomplexen rond de Isala Klinieken via de Westerveldse Aa naar de stad terug. Doepark Nooterhof en het nu lege park De Wezenlanden, waar bijvoorbeeld 5 mei weer het Bevrijdingsfestival wordt gehouden leidden naar het Provinciehuis. De Wezenlanden, vóór de aanleg in 1967 een moerasachtig gebied, was vanaf eind 16e eeuw bezit van het Burgerweeshuis, daarvoor van het Buschconvent of Mariënbosch, een gemeenschap van zusters van het gemeene leven.

Even verderop het Thomas a Kempiscollege met aan de zijgevel een wandreliëf. Het winkelend publiek in de Diezerstraat snel weer verlatend, waren de synagoge aan de Samuel Hirschstraat en de Waalse Kerk, voorheen Geertrudiskapel uit 1504 van het voormalige Cadeneterhuis in de Walstraat erachter, de volgende bezienswaardigheden. Het Refter, de voormalige eetzaal van het Bethlehemklooster, de Bethlehemkerk en het Huis met de hoofden, tegenwoordig het onderkomen van kunstencentrum Muzerie. Het Fratercomplex was afgesloten, datzelfde gold ook voor de steeg tussen de Lutherse Kerk en Museum de Fundatie, vanwege de verbouwing aan het museum.

Om vanaf dit punt terug te gaan naar de Sassenpoort, naar het station te lopen, om vervolgens via de Westerlaan en Park Eekhout terug te keren bij de Luttekestraat, is onzin. Voor mij hier dus het startpunt van etappe 8.


Etappe 8 Luttekestraat – Bergkloosterweg

Via de Kamperstraat en Halvemaansteeg leidde de route naar de OLV Basiliek, beter bekend als de Peperbus. Die zat dicht, helaas. Onlangs was ik nog in het Stedelijk Museum en het Drostenhuis geweest. Thematisch erg goede combinatie met het Geert Grootepad! Verder, via de Melkmarkt, het Aldo van Eyckplan, de restanten van de stadsmuur en Wijndragerstoren, het Broerenkerkplein, het Pestengasthuis en de Pelsertoren via het Pannenkoekenschip in de Thorbeckegracht naar de Diezerpoort.

Wandelend door Park Hogenkamp en vervolgens langs de A28 om bij de Devotentunnel de snelweg te kruisen en door de Zwolse Rivierenwijk en de Aa-landen naar de Wijde Aa plas te lopen. Vandaar door het buurtschap Langenholte (je waant je erg ver van de stad!), langs Holthagen en de Vechtdijk door de buitenlanden Holthagen.

De dijk is in de 14e en 15e eeuw aangelegd, met hulp van de bewoners van het Agnietenbergklooster verderop. Langs de campings en zelf de Agnietenberg over om aan de andere kant bij begraafplaats Bergklooster uit te komen. Daar staat prominent het gedenkteken Thomas a Kempis. Via de Bergkloosterweg, de snelweg weer onderdoor en linksaf naar Van der Valk. Op deze manier 21 wandelkilometers door de stad en het fraaie buitengebied ten noordoosten van Zwolle. Het Geert Grootepad in het voetspoor van de Moderne Devotie zit erop.