Concertverslag SeriouS en RED in Atak Enschede

Na de Amerikaanse rockband REDĀ in augustus 2011 op Xnoizz Flevo Festival letterlijk en figuurlijk vuurwerk te zien brengen, genoot ik in december 2011 opnieuw van RED tijdens Christmas Rock Night in Ennepetal. Driemaal is scheepsrecht, en dus bestelde ik direct een kaart toen bekend werd, dat het kwartet deze maand een heuse Europese tour deed en poppodium Atak in Enschede aandeed, inclusief voorprogramma. Met Johan, Peter en Chilion Snoek uit Dedemsvaart was ik van de partij. En ja, het blauwe pak en nette schoenen had ik onderweg van kantoor in Amsterdam naar Enschede echt wel geruild voor een spijkerbroek en sneakers šŸ™‚ En waar ik voorafgaand het fotografiebeleid van Atak had nagekeken, en dus m’n digitale spiegelreflexcamera had thuisgelaten en me op een digitale compactcamera teruggeworpen voelde, kon menig bezoeker ongehinderd en ongecontroleerd met spiegelreflexcamera’s en lenzen naar binnen of me rustig op de schouder tikken (“ik ben zo’n klein meisje”) om vanaf het balkon de bands haarscherp op de korrel te nemen.

SeriouS

Als voorprogramma act mocht de Nederlandse band SeriouS hun kunsten laten zien. GitaristenĀ Nick Polman, Jan Bijlsma en Vincent Zaalberg, zanger Jonathan Hoevertsz en drummer Robert Spaninks maakten van de gelegenheid gebruik zichzelf en hun debuutalbum te presenteren. Geen continue verwijzingen naar de hoofdact, maar alle aandacht voor de eigen set.Ā Complimenten hadden we vooral voor de drummer Robert, die er een mooie show van maakte, ritmevast was en goed contact onderhield met het publiek. Zanger Jonathan waren we minder van gecharmeerd, niet toonvast en vooral een uitstraling (kleding, houding, zang) die te braaf was voor de stevige pot rock die het vijftal verzorgde. Liedjes als Me Against The World, As I Am, Soldier en Circle of LiesĀ (videoclip) kwamen voorbij zetten. Muzikaal best in orde, maar jammer van de zang. Na 45 minuten spelen, luxe voor een voorprogramma, maakten de podiummedewerkers toch echt een eind aan de gig, terwijl SeriouS ook daarna nog een nieuw nummer inzette. Wat vreemd einde van het optreden.

http://twitter.com/#!/seriousofficial/status/193295817187139584

RED

Gitarist Anthony Armstrong, zijn broer en bassist Randy, drummer Joe Rickard en zanger Michael Barnes brachten een indringende set in your face rock met een keur aan liedjes van hun 3 albums End of Silence (2006), Innocence & Instinct (2009) en Until We Have Faces (2011), zoals Let Go, Faceless, Lie to Me, Feed The Machine, Already Over, Shadows, Who We Are, Fight Inside, Buried Beneath, Death of Me, Break Me Down en Best is Yet To Come. Het publiek was gretig, sprong, dook, duwde, trok, klapte en headbangde enthousiast mee. Barnes blijft onvermoeibaar, en ook de broers Armstrong waren gisteravond goed op dreef. Rickard’s drumsolo met allerhande ritmewisselingen op samples en clips uit rock en urban tracks was weer leuk om te zien. Als encore had RED Breathe Into Me bewaard.

Anders dan op Flevo en in Ennepetal had ik ditmaal zicht op de band vanaf het balkon. Het crowdsurfend zingen door Barnes als tour over het publiek kon ik goed volgen. Het doet het niet kunnen afsteken van vuurwerk in de Enschedese poptempel snel vergeten. In november komt RED opnieuw naar Europa en hopelijk ook Nederland. Heb je de band nu gemist, grijp een volgende keer je kans.

Van elk optreden maakt de band een groepsfoto met het publiek op de achtergrond. Volg de updates van RED op Facebook of Twitter om bij te blijven.