Concertverslag Caleb & Steven Curtis Chapman in LEG

Een verhalenverteller, een bijzonder talentvolle songwriter en een artiest die een indrukwekkende staat van dienst heeft; het is allemaal van toepassing op Steven Curtis Chapman. Na maar liefst 17 jaar stond Chapman gisteravond weer op een Nederlands podium, bij de Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeerderbrug.

Die pieken en dalen zijn nooit zo heftig geweest in Steven Curtis Chapman’s leven als de afgelopen periode. De zanger verloor zijn jongste adoptiedochter in een ongeluk en verwerkte dit verdriet onder andere op zijn album Beauty Will Rise (2009). Tegelijkertijd zetten Steven Curtis en zijn vrouw Mary Beth zich actief in voor het mogelijk maken van adoptie voor wie hierin hulp nodig heeft via de organisatie Show Hope. Het is bovendien het eerste concert in Europa sinds de zanger in augustus 2011 zijn nieuwe album Re:Creation uitbracht. Op deze CD deelt Chapman nieuwe songs en frisse bewerkingen en interpretaties van zijn oude werk. Voor de tour werd ook nog #1s Vol.1 uitgebracht, een verzamelaar. Dat dochter Emily in Belfast een studie volgt en Steven Curtis inmiddels de titel “opa” heeft bezorgd, was overigens ook een mooie aanleiding de Atlantische Oceaan over te steken.

Caleb

Twee zoons van Chapman, Will Franklin (drums, percussie, toetsen) en Caleb (gitaar), plus Scott Mills (bas) vormen de begeleidingsband, maar hebben onder de naam Caleb zelf ook een aansprekend muzikaal concept met prikkelende pop/rocksongs. Het voorprogramma gaf na een enthousiaste aankondiging van papa een podium voor het trio om hun liedjes als The Long Walk, Home en Better Off te etaleren. De interactie met het publiek was nog wat schuchter, terwijl achter me meiden al huwelijksvoorstellen voor de spelende jongens in elkaar zaten te zetten 😉

Mijlpalen uit het leven van de Chapmans

Steven Curtis live verraste me positief. De bij tijd en wijle uit hetzelfde hout gesneden softpop liedjes klinken ‘in het echt’ intenser. De vlotte wisseling van gitaren en het verdienstelijke spel van de band (op een enkele sample of synth loop van Will Franklin na, die z’n toetsenbord direct vóór de drumkit had verstopt) nam het publiek direct vanaf Live Out Loud mee. Heaven in the Real World, For The Sake of the Call, Do Everything, Speechless gingen vooraf aan het van Delirious? geleende en door het publiek massaal meegezonden I Could Sing of Your Love Forever. When Love Takes You In over Chapmans gevonden passie om zich te bekommeren om weeskinderen en anderen aan te moedigen dat ook te doen sloot af voor een korte pauze.

Het publiek werd naar binnen getrokken met The Great Adventure en genoot vervolgens van Lord of the Dance, God Is It True, Fingerprints of God, More to This Life, zijn “trouwdag hit” I Will Be Here, Cinderella, Beauty Will Rise, de gezangen It Is Well en I Surrender All doorspekt met Everything Is Yours. Het bezoek eerder donderdag aan het Corrie ten Boom huis De Schuilplaats in Haarlem, de toppen en dalen in het 27,5 jaar huwelijk met Mary Beth, en het verwerken van de op 21 mei 2008 verongelukte vijfjarige adoptiedochter Maria Sue Chunxi (op het erf van de familie Chapman wordt Maria Sue aangereden door een Toyota Land Cruiser die wordt bestuurd door één van de zonen van Steven Curtis Chapman) stonden centraal in de vele verhalen achter de liedjes.

Om dan vol overtuiging met het publiek Blessed Be The Name of the Lord te zingen (met dat vertrouwen van Job in “He gives and takes away, blessed be the name of the Lord”) en How Great is our God blijft een zeer krachtig getuigenis. Het avontuur met God aan willen blijven gaan in Dive (Deeper) sloot de avond even voor elf uur fraai af.