Blokzijler merentocht – 40km wandelen rond Blokzijl

Blokzijl in de Kop van Overijssel was in de jaren, dat ik in mei de Mooiste wandeling van Nederland vanuit Kuinre liep (zie verslagen uit 2010, 2009, 2008 en 2007), wel eens één van de leuke voormalige Zuiderzeehavenstadjes die aangedaan werden. Dit jaar werd de 2e Blokzijler merentocht georganiseerd die ook nog eens mooi op tijd, vanaf 7.30u voor de lange afstanden, startte. Zonde om het daglicht op zaterdag niet te benutten.  Landelijk bekend is de Blokzijler merentocht op de schaats, die duizenden deelnemers uit binnen- en buitenland naar het zuiderzeestadje Blokzijl trekt. Start en finish voor de voetgangers zaterdag 31 maart bij MFC De Ploats aan de Groenestraat.

Alle deelnemers werden verwelkomd met een heerlijk kopje koffie of thee. Ook was er na afloop een gedetailleerde routekaart voor elke wandelaar + een medaille met inscriptie.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/185958959683874816

Vlak voor 7.30u konden we vertrekken. Het eerste traject volgde de route van de Mooiste wandeling via Baarlo (mijn herinnering zegt vooral Blaarlo) via Nederland en Kalenberg over geasfalteerde wegen en fietspaden naar het grachtendorp. Na Kalenberg opnieuw langs de rietkragen naar het noordoosten en weer zuidwaarts richting Scheerwolde en Wetering. Pas na 20km een eerste echte rust bij café / restaurant Geertien in Muggenbeet.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/186008389405511680

Vanuit Muggenbeet een slinger terug langs de N333 over de wetering en vervolgens langs de baggeropslagplaatsen, rietvelden en de oevers van het Giethoornsche Meer. Het stuk langs de Thijssengracht was lang, het samen op lopen met 20 en 30km lopers wel weer zo gezellig. Via de Oude Kerkweg opnieuw door de rietvelden naar de volgende stop bij De Otterskooi.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/186033183865847809

Nog gezelliger dan Kalenberg is het grachtendorp Dwarsgracht met de kleine huizen en bruggetjes. In de winter is het hier topdrukte op het ijs, nu uitgestorven zo vlak voor het toeristenseizoen. De route liep verder langs het Jonenpad naar het buurtschap Jonen (nee, Van Kooten & De Bie zaten vroeger in Juinen) en het pontje over de Walengracht.

Bij minicamping Duinigermeer een laatste stempelpost, waarna nog enkele kilometers afwisselend wind mee en tegen volgden. Slotstuk was een kort traject door de oude binnenstad van Blokzijl, langs Kaatje bij de Sluis, zowel het beeld als het met momenteel  1 Michelin bekroonde restaurant.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/186056645128892417

De GPS logger had zaterdag moeite met de omgeving. In Muggenbeet is teveel gemeten, maar op het stuk Veldhuisweg tot de Meenteweg is niets gemeten. Hoewel de eindtijd me positief verrastte, klopt de afstand na wat correctiewerk in SportyPal wel goed met de 40km van de routebeschrijving. Op de route mag een volgende keer wel veel meer variatie in wegdek en avontuurlijker paden aangebracht worden. Ik had nu de indruk een fietsroute gelopen te hebben. Mijn voeten vinden een overdaad aan asfalt niet zo fijn.