Westerborkpad – wandelen in het spoor van de Jodenvervolging van ‘t Harde naar Lichtmis

Vandaag organiseerde de Friese Lange Afstandslopers (FLAL) de Wemeltje Kruit wandeltocht met de mogelijkheid om 25, 40 of zelfs 60km te lopen. met start en finish bij Dorpshuis De Trefkoel in Gasselte en een route via Grolloo, rust in café Hofsteenge en weer terug richting finish. Donderdag was het zulk mooi weer, dat ook het bekende terrein vanwege eerdere wandelingen me wat tegenstond. En dus was het plan getrokken om niet pas 7 april, maar vandaag al een eerste stuk van het Westerborkpad te lopen, de etappes 19-22 van ‘t Harde naar de Lichtmis. Om bij station ‘t Harde te komen was het voor mij het handigst me bij station Ommen te laten droppen en de trein naar Zwolle, vervolgens de stoptrein naar ‘t Harde te nemen.

Het Westerborkpad

In januari 2012 werd het Westerborkpad geopend. Ter nagedachtenis aan zijn familieleden liep Jan Dokter uit Hoorn in 2005 op z’n 70e de route van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork in Hooghalen. Dat was de inspiratiebron van een KNBLO projectteam om van het Westerborkpad een officieel wandelpad te maken. 336 kilometer, langs de spoorlijn, 70 historische sporen, 90% rolstoeltoegankelijk, ondersteund door een wandelgids, aanvulling van de website met talloze wetenswaardigheden, daarnaast een aanzet voor gebruik van apps. De 31 etappes variëren van 5 tot 19 kilometer en zijn natuurlijk te combineren tot langere trajecten.

Etappe 19 Station ‘t Harde – station Wezep (12,9km)

Om 8.05u gestart en via de Zwaluwenberg door bos en heide, waarbij het geraas van auto’s op de parallel lopende A28 opviel. De Bovendwarsweg leidde via rustpunt De Fantasietuin naar Landgoed ‘t Loo, tegenwoordig een Landal vakantiepark. Via de Bovenheigraaf over de A28 heen naar Wezep en daar naar het station voor een eerste rust voor mijzelf. Voor natuurliefhebbers een mooi traject.


Etappe 20 Station Wezep – Hattem (8,6km)

De etappe voerde vanaf het station langs het pompstation en het waterwingebied van de Wezepsche Heide. Hardlopers, wandelaars en een stel galloways kruisten mijn pad. Via de Keizersweg even een uitstapje over de Vuursteenberg, terug naar de Keizersweg, de A50 over en in Hattem zelf langs landgoed Molecaten om aan de oostkant van de stad bij de Joodse Begraafplaats uit te komen. Op 6 adressen in Hattem zijn in totaal 17 zogenaamde Stolpersteine gelegd, verwijzend naar Joden die er gewoond hebben. De Hattemer Joodse gemeenschap is een kleine gemeenschap geweest met tussen 1820 en 1940 gemiddeld 24 leden. De meesten waren op de een of andere manier familie van elkaar en met het noemen van de familienamen Van Gelder(en), Glas, Cortissos, Rozeband en Swaab is iedere Joodse inwoner vermeld die hier wat langer heeft gewoond. De in de oorlog omgekomen 28 Joodse burgersuit Hattem, Heerde en Epe worden herdacht door middel van een plaquette aan de buitengevel van de voormalige synagoge aan de Achterstraat. In april 2011 werd een nieuwe plaquette geplaats bij de synagoge.

Etappe 21 Hattem – station Zwolle (7,1km)

Door de binnenstad van Hattem terug naar de Geldersche Dijk. De route in de wandelgids liep via de verkeersbrug van Hattem naar Zwolle (Katerveer). In het spoor van…. vond ik het zelf beter om de nieuwe spoorbrug met fietspad, de Hanzeboog te nemen om aan de overzijde bij het eindpunt van het evacuatietransport op 10 mei 1940, het rangeerterrein op Spoolderwerk te komen. Via het Engelse Werk en het Spoolderbos naar het Ecodrome om daar over te steken en de Rozenboom bij het voormalige Celeanum Gymnasium te bekijken. Vanaf daar is het station Zwolle nog geen kilometer meer.

Etappe 22 Station Zwolle – Lichtmis (15,1km)

Vanaf het station Zwolle via de Stationsweg naar de Burg. van Roijensingel, waar de rond het thema vrijheid beschilderde stoeptegels aandacht trekken. “Ik lig aan je voeten” en “Ik laat over me heen lopen” heb ik maar gefotografeerd. Achter de Sassenpoort ligt in het verlengde van de Schoutenstraat de synagoge van Zwolle aan de Samuel Hirschstraat. In het Ter Pelkwijkpark rustte ik opnieuw. Via Groot Wezenland, de Philosofenallee en de Vondelkade kwam ik zo bij oliemolen De Passiebloem die ik normaliter vanuit de auto rijdend op de Ceintuurbaan zie. Over de Boerendanserdijk en het pad door het Vegtlusterbos naar Berkum. Vanaf daar het saaiste stuk van vandaag, het bedrijventerrein Hessenpoort. Pas bij de Steenwetering ging het asfalt over in onverharde zand- en graspaden die in het voor onze regio typische blokkenpatroon (links, rechts, links, rechts) door de Tolhuislanden (met uitzicht op 4 nieuwe windmolens die het aantal windmolens in Overijssel van 3 naar 7 brengt!) naar het pannenkoekenrestaurant annex chauffeurscafé De Lichtmis voerde. Een minuutje later stond Klazien met de auto weer paraat om me naar huis te brengen.