Social address book: CircleBack

CircleBack presenteert zichzelf net als het door RIM overgenomen Gist en Plaxo. Contacten zijn niet alleen maar nummers of e-mailadressen, maar mensen met wie je (weer) in contact wilt komen. Niemand heeft zin om handmatig adressen op te voeren of achter actuele gegevens te jagen. CircleBack integreert je adresboek van je smartphone met de contactpersonen uit Gmail, Yahoo!, Facebook en Twitter. Via de onderliggende ShareIQ technologie worden zakelijke gegevens gesynchroniseerd. Die is – evenals bij Plaxo en Gist – afkomstig van andere CircleBack gebruikers.

Er zijn mobiele apps voor iOS, Android en BlackBerry. Downloaden en aanmelden bij de te integreren adresboeken is een fluitje van een cent. Vervolgens importeert de app de verschillende adresboeken, sorteert de adressen op naam en bedrijf. Dat laatste is alleen voorbehouden aan de BlackBerry app. De gegevens worden in je smartphone adresboek bijgehouden. Je kunt aantekeningen maken bij je contactpersonen, tot 5 profielen (visitekaartjes) aanmaken en delen met anderen, contactpersonen plotten op een Google Maps kaart. Telefoonnummers kun je direct bellen, e-mailadressen selecteren om een bericht te sturen. De gegevens worden vanuit je smartphone ook ge-upload naar de servers van CircleBack. Je kunt nl. ook op de website http://www.circleback.com inloggen en je gegevens(verzameling) beheren.

Als je een contactpersoon selecteert, zie je ook welke mensen (als dat CircleBack gebruikers zijn) collega’s van hem/haar zijn. De interface zit slim in elkaar, navigatie op zowel BlackBerry als CircleBack website gaat vlot.

Het verdienmodel zit in betaalde versies met mogelijkheden om financiële gegevens van de ondernemingen van je contacten op te vragen, zakelijke gegevens te delen en meer profielgegevens, bijvoorbeeld demografische gegevens als verrijking te gebruiken. Volstrekt anders dan bij Gist of Plaxo is het beschermen van persoonlijke gegevens, niet verkopen of delen zonder je toestemming en alleen verrijken en synchroniseren van zakelijke gegevens.