Schiller – Atemlos Live

      1 Comment on Schiller – Atemlos Live

Na de release van Atemlos in 2010 ging de Duitse synthpop artiest Schiller, de artiestennaam van Christopher von Deylen, op tournee met z’n band en een aantal van de vocalisten die op Atemlos en eerdere albums te horen waren. De CD versie van de concertopnames besprak ik in maart 2011. Nu kreeg ik van projectmedewerker Remco Boekhout de gelegenheid zijn blu-ray versie te bewonderen. Deze bevat maar liefst 22 reguliere nummers, 4 toegiften, audiocommentaar, een surround test voor de echte audiofielen en een korte behind the scenes film Ten More van regisseur Philip Glaser. De live opnamen zelf werden tussen 27 april en 30 mei 2010 gemaakt, het leeuwendeel 24 mei 2010 in O2 World Hamburg voor 8.000 enthousiaste fans.

140 minuten lang alle gelegenheid voor Von Deylen (toetsen), Andreas Binder (gitaar), Cliff Hewitt (drums), Christian Kretschmar (toetsen), Tissy Thiers (bas) en Ralf Gustke (drums) om hun vakmanschap te laten zien. Opener is een instrumentale versie van Playing With Madness (origineel met Mia Bergström) en het uptempo Soho. Na Tiefblauis het de beurt aan de Indonesische Anggun die Blind en Innocent Eyes voor haar rekening neemt. Na het instrumentale La Mer is Kim Sanders op het podium om ditmaal Under My Skin en Delicately Yours terug. De uitvoering blijft live dicht bij de studioversies, hoewel op diverse punten de band extrra elementen toevoegt op gitaar, een net wat andere sound op de toetsen, etc. Zo is een uitvoering van Schiller, Ruhe, Himmelblau of Das Glockenspiel nooit exact hetzelfde.

De Noorse Kate Havnevik zingt achtereenvolgens op Don’t Go en The Fire, terwijl Schiller Polarstern, Salton Sea en Himmelblau verzorgt. Midge Ure heeft ook een aantal concerten meegedraaid. Zijn bijdrage, Let It Rise mag er zijn! Andere versies van Atemlos (Himmelblau, Always You, Let It Rise en een uitvoering mét Mia Bergström van Playing With Madness), maar ook Schiller classics van andere CD’s, zoals IrrlichtDas Glockenspiel, een tweevoudig Reprise op Always You met Anggun, Ein Schöner Tag, Sehnsucht en Sommernacht. Atemlos Live is kraakhelder in beeld gebracht, er is meer aandacht voor de ruimte in wat rustiger camerawisselingen dan eerdere live (DVD) opnamen.

  • Anggun with Schiller: Always You (lostateminor.com)