Color Theory – Outside the Lines 2

Outside the Lines, Vol. 2 is na de al besproken Volume 1 een verzameling bijzondere tracks van synthpop / pianopop act Color Theory het alter ego van Brian Hazard uit de periode 2004-2012. Je vindt er covers van The Midway State, Giorgio Moroder/Phillip Oakey, The Fixx, Dead or Alive en zelfs Metallica. Maar er zijn ook de vruchten van samenwerkingen met Ruslan Tagirov, DJ RAM en Jonteknik plus vroege versies van liedjes die op recente albums uitkwamen. Tot slot nog 3 mixes die Color Theory voor andere artiesten maakte.

Opener is een cover van The Midway State track Where Did We Go? Herkenbare DJ RAM dansbare synthpop in In an Hour from Now, dat sinds 2006 op A Different Drum verzamelaars te vinden was. Het door Jonteknik geproduceerde Exclusively Unhappy werd in 2010 door Hazard met Jon Russell geschreven. Philip Oakey en Giorgio Moroder penden in 1985 het origineel van Be My Lover Now. De remake klinkt uiteraard nog steeds als 80’s synthpop. Hazards zang vind ik zelfs strakker dan Oakey. Nog 2 jaar ouder is het door Curnin/Woods/West-Oram/Greenall/Agius geschreven en door The Fixx bekend geworden One Thing Leads to Another. In Hazards versie ligt de nadruk meer op het pianospel en klinkt het resultaat relaxter. Uit 1987 is het door Lever/Percy/Coy/Burns gecomponeerde Hooked on Love, dat Dead or Alive tot een hit voerde. Ook hier is na behandeling door Color Theory een geheel eigen interpretatie over.

Dan de Metallica cover: Nothing Else Matters uit 1991 is in de afgelopen 11 jaar door talloze metal bands, orkesten en electronica acts gecovered. Hazard is goed op dreef op piano, het up-tempo speelgoed synthesizer gepiel ertussendoor is minder geslaagd. De nieuwe track Can’t Wait for the Night / My Love werd met Ruslan Tagirov geschreven en geproduceerd: prima pop. Datzelfde geldt voor Obsession, dat het tweetal ook maakte. A Different Drum maatje The Diginity of Labour had in 2004 een hit met Vinyl Bliss. De Color Theory remix is sterke synthpop. Cosmicity’s Let Me In uit 2001 is verwerkt tot gevoelige pianoballad. Opium‘s Forbidden Fruit uit 2004 blijft redelijk ongeschonden.

Resten de drie early versions van The Rule of Tickles (definitieve versie op The Sound), Zero Crossing (definitieve versie op The Thought Chapter) en I Stand By My Mistakes (ook op The Thought Chapter), aardige deuntjes ‘in the making’, soms nog wat onbenullig eenvoudig. Deze tractatie voor trouwe Color Theory fans of andere synthpop liefhebbers kun je direct op BandCamp aanschaffen en downloaden.