7e Zwarte Dennentocht vanaf Den Hulst

Voor de 7e maal alweer organiseerde de Stichting Wandelorganisatie Staphorst (SWOS) een Zwarte Dennentocht, ditmaal voor het eerst vanaf Den Hulst in Nieuwleusen. In de afgelopen jaren mocht de tocht steeds meer wandelaars begroeten (2009: 409, 2010: 416 en 2011: 721!). Als start en finish was Evenementencentrum De Deel (voor de oudere jongere uit de streek wellicht nog bekend als De Oldtimer, maar dat was in de hoogtijdagen van de discotheek) gekozen. Voor de 40km tocht die uiteraard de boswachterij Staphorst, ofwel de Zwarte Dennen aandeed, mocht ik eerst een 15km lus en daarna de 25km route lopen. Totaal zou de route 41,4km zijn. Mijn GPS logger telde er totaal 42,3. Het was prachtig weer, dus helemaal niets te klagen.

De route voerde langs diverse bekende trajecten en rustplaatsen zoals EXPED in de Zwarte Dennen, Het Vosje in IJhorst, het Carstenbos en de route van Punthorst naar het bos. Maar de nieuwe start en finish locatie gaf ook kansen om heel andere plekken van Nieuwleusen en het bosrijke gebied tussen IJhorst en Nieuwleusen te verkennen. Het waterspeel- en infopark Buldersleiding bijvoorbeeld en een rust bij restaurant De Roustap op de eerste 10 kilometers.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/183472743335989248

De tot voor kort enige drie windmolens van de hele provincie Overijssel in het buitengebied van Rouveen kon je vandaag van dichtbij bekijken, maar ook dwars door een weiland om van de Van Dedemweg in Punthorst te komen.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/183500404296912897

Via de noordzijde van de boswachterij langs de munitiebunkers, heide en vennen door naar het Carstenbos en de Van Wijngaardenstraat naar Het Vosje. De zonovergoten dag liet weinig nut over voor winterjassen en lange broeken. De drang om te lopen is bij 40km wandelaars elke keer een stuk groter dan de 25km lopers. Restauranthouders zullen blijer zijn met de 2e groep.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/183525285784850432

De laatste 10 kilometers gingen door het zuidelijk deel van het Carstenbos, waar ik nog nooit was geweest, via de Kievitshaar het bos van de Zwarte Dennen weer in en doorsteken naar Punthorst. Daar via de Spijkersweg terug naar Nieuwleusen en De Deel.