Starfield – The Kingdom

      No Comments on Starfield – The Kingdom

Starfield‘s The Saving One (2010) continueerde de in 2008 gestarte bekendheid in Nederland met een optreden op Xnoizz Flevo Festival 2011. Nu begin 2012 is er de opvolger, The Kingdom. Het contract met Sparrow Records is verruild voor een independent bestaan. De Canadezen Tim en Jon Neufield zijn de enige twee overgebleven bandleden van de originele bezetting. Met het nieuwe album hoopt Starfield je in beweging te zetten, wat doet denken aan Switchfoot‘s Dare You To Move.

Mid-tempo pop/rockers over het Koninkrijk van God en lofzangen op de Koning zelf, met ook wel een muzikale gelijkenis met de vroegere Switchfoot albums. Zonder God zijn we een Natural Disaster, zo klinkt het in de opener. Het kalmer Burn For You is een gebed om meer passie voor God. Thematisch natuurlijk heel verschillend, maar de afwisseling treft wel. De titeltrack brengt akoestisch gitaarspel en een meer ruimtelijke zang en soundscape erachter. Mooie gelaagdheid. Just Surrender is bezongen vanuit Gods perspectief, ook een semi-akoestische track. Dankbaarheid in het rustige Heart and Flesh: “And I am satisfied, oh I am satisfied in You!/ And I would trade it all for one day in Your courts.” Eerder uitgebracht op single was de langzame cover van de door Sundar Singh geschreven klassieker I Have Decided To Follow Jesus, inclusief een extra refrein van Starfield in combinatie met de grungy rocker Innocence and Other Things Lost. All I Want Is You (nee, geen U2 cover), dat fans van Third Day of Newsboys zal plezieren, leidt naar het ingetogen Speak Now Jesus, dat het verlangen naar Gods aanraking uitzingt. Als afsluiter van de 43 minuten tellende plaat het midtempo Light of The World. Aan de songtitels is weinig origineels te herkennen. De modern worship nodigt daarentegen wel uit om mee te zingen. Verwacht echter geen persoonlijker getinte songteksten, strijd en moeite. Ik ben benieuwd hoe de Neufields andere bandleden weten te binden om zo de komende jaren wereldwijd te kunnen blijven aanspreken bij een groot publiek.