Social Address book updates: Ming.ly, Rapportive en Xobni

Ming.ly

Mingly is een browser extensie voor Firefox en Chrome die je Gmail contacten wil verrijken tot een social address book. Het heeft de volgende functies:

  • aggregeren van je contactpersonen uit Gmail, Facebook, LinkedIn and Twitter in een doorzoekbaar geïntegreerd adresboek.
  • Verjaardagen, wijzigingen in werk of woonplaats en sociale relaties worden als één feed weergegeven.
  • Updates versturen kan direct vanuit je inbox. Denk aan een felicitatie voor een verjaardag of een reactie op een tweet of Facebook update.

Facebook, LinkedIN en Twitter zijn snel gekoppeld. Start na het laden van Twitter, Facebook en Twitter op m’n Gmail contacts, resulteert in een Mingly adresboek. Dit kun je doorzoeken en beheren op een apart browser tabblad om je Gmail tab niet onnodig zwaar te maken. Gelukkig kun je je contactpersonen filteren op netwerk(en). Want, net als ik, zul je niet van elk gevolgd Twitter profiel een heus item in je adresboek hebben verwacht. Er zitten immers personen, maar ook nieuwsdiensten of bots tussen. Je kunt ook filteren op de categorieën / labels in je Gmail adresboek en de locatie, zoals die in LinkedIN bekend is.

Zie je bij zoekacties redundante items, kun je ze met een paar muiskliks samenvoegen. De werkhistorie uit LinkedIN is zichtbaar, profielfoto’s worden overgenomen, direct kun je herinneringen instellen om weer eens contact op te nemen. Er is een webapplicatie in de maakt. Zo mis ik zelf nog een uitgang terug naar Gmail contacten of andere exportmogelijkheden. Heb je mailconversaties niet in Gmail gehouden, mist Ming.ly die natuurlijk ook. Er is (nog) géén tweewegsynchronisatie tussen Ming.ly en Gmail.

Vergelijking met Xobni Smartr

Xobni for Gmail, tegenwoordig Smartr geheten, koppelt ook met Facebook, LinkedIN en Twitter, maar heeft z’n basis in het Outlook adresboek. Smartr kan ook met Gmail contactpersonen overweg. Sinds kort handelt Smartr Inbox for Gmail ook meerdere Gmail of Google Apps keurig af. Integreren en ontdubbelen van contactpersonen is Xobni’s zwakke punt, in tegenstelling tot indexeren van mails, het extraheren van contactgegevens uit emails en samentrekken van mailconversaties. Zo kent Smartr me 8.400 contactpersonen toe, in plaats van de 1.534 in werkelijkheid.  Pijnlijk voor synchronisatieprocessen, zowel vanuit Outlook naar de cloud, maar nog sterker tussen cloud en BlackBerry. Smartr laat je alleen nieuwe contactpersonen toevoegen aan Facebook, LinkedIN of Twitter. Gegevens van bestaande Smartr contactpersonen kun je wel wijzigen of verrijken met een e-mailadres of telefoonnummer. Er is géén tweewegsynchronisatie tussen Xobni en Gmail, of tussen Xobni en het BlackBerry adresboek.

Xobni Smartr kan sinds februari ook Yahoo! mail, chats, etc. indexeren.

Vergelijking met Gist

Gist heeft naast een website, waar de basis voor de aggregatie tot social address book ligt, ook browser extensies en een Outlook client met integratie van gegevens van LinkedIN, Twitter, Facebook en Gmail. Ook Gist ontdubbelt contactpersonen maar matig, zeker die met typisch Nederlandse achternamen met tussenvoegsels en gelijkluidende achternamen. Gist is verder slechts op een beperkt aantal BlackBerry modellen beschikbaar, dus als cross-device oplossing voor een enkeling dé uitkomst. Er is géén tweewegsynchronisatie tussen Gist en Gmail of Gist en Outlook.

Vergelijking met Plaxo

Mingly ontdubbelt spontaan, zij het niet bij iedereen foutloos, maar laat dan de dubbelen gewoon staan in tegenstelling tot Gist. Mingly heeft birthday reminders met directe mailmogelijkheid. Het scheelt wat slagen tov Plaxo e-cards (hoewel de opmaak met een kaartje altijd wel gezellig is). Plaxo heeft z’n tweewegsynchronisatie kracht tussen verschillende adresboeken, zoals Outlook, Gmail, Windows Mail, etc., ontdubbeling, e-cards en allerhande mobiele apps. Plaxo mist de social networking integratie, maar biedt bovenop de synchronisatie ook export van de contactpersonen en backup/restore van je adresboek. Hoe ‘niet hip’ je Plaxo ook mag vinden, het heeft als adresboekbeheerder ongeëvenaarde kracht.

Vergelijking met Rapportive

Rapportive is alleen een Gmail browser extensie voor social network integratie van de contactpersoon, waarmee op dat moment mee gecorrespondeerd wordt. Niet echt te vergelijken met andere tools. Rapportive zelf is overigens vandaag naar verluidt voor $15 miljoen overgenomen door LinkedIN.

Eigen conclusie

Leef je vanuit Gmail, dan is Mingly het beste af. Is Gmail bijvoorbeeld overdag wel actief, maar heb je voor de rest je habitat in Outlook, is de combinatie Plaxo met Xobni beter. Grootste gemis is de tweewegsynchronisatie met Gmail.