Geert Grootepad etappe 5-7 Wijhe – Zwolle

Het Geert Grootepad, dat Marycke Janne Naber (ze blogt op Kunst op pad) heeft samengesteld, leidt in verschillende etappes totaal 100 wandelkilometers van Deventer naar Zwolle. Vorige week heb ik de eerste 4 etappes gelopen, de stadswandeling door Deventer (4,5km), Deventer – Diepenveen (8km), Diepenveen – Olst (13 km) en Olst – Wijhe (15 km). Voor vandaag stonden de etappes 5-7 van Wijhe via Windesheim naar het NS station Zwolle op de agenda.

NS Wijhe – Bushalte Windesheim (13km)

Vanaf het station liep ik langs de OLV Onbevlekt Ontvangenkerk (met opvallend voor een Rooms-Katholieke Kerk géén open deur, wel waarschuwingsborden dat het privé terrein is), het centrum door via de Langstraat (in mijn tienerjaren stond ik met m’n ouders hier wekelijks op de braderie) naar de Hervormde Sint Nicolaaskerk die op een zandrug langs de IJssel gebouwd is. Vervolgens vooral de uitzichten vanaf de IJsseldijk, door het natuurgebied Buitenwaarden, waar de recente hoogwaterstanden hun sporen achterlieten op het fietspad en de dijk (takken, plastic, boomstammen en ander afval). Veel vogels in de weer, maar ook jagers. In het dorpje Herxen was alles nog in ruste, uitspanning De Herxer Marke in het dorpshuis gaat in de winter pas om 13u open. Dan een eind verder weg van de IJssel langs de Soestwetering en het slagenlandschap erachter naar Windesheim.


Bushalte Windesheim – bushalte Zwolle Zuid (11km)

Windesheim ligt evenals het gelijknamige landgoed op een rivierduin van de IJssel. De NH Kerk is rond 1565 gebouwd als bierbrouwerij van het klooster Windesheim. Naast de kerk ligt de grafsteen van Dirc van Herxen, één van de voormannen van de Moderne Devotie en rector van het Zwolse Fraterhuis. In het dorp zijn meer resten van het kloosterleven te vinden. De wandeling voert over het spoor naar het natuurgebied Tichelgaten, waar klei werd gewonnen voor de nabijgelegen steenfabriek (1853-1982). Park Windesheim wordt in het routeboek fraai beschreven, maar het Engelse landschapspark was vandaag een kaalgekapte modderboel. Houtwinning gaat voor zo te zien. Het grof geweld, waarmee de kronkelende paden zijn vernield, maakte het moeilijk de route goed te volgen. Voorbij het park de IJsseldijk naar de IJsselcentrale Harculo, waarachter desgewenst de bus gepakt kan worden.

Bushalte Van der Schuerenmarke – NS Zwolle (11km)

Staatsbosbeheer en Buurtschap IJsselzone doen hun best het gebied tussen de IJssel en de stad Zwolle groen en blauw te houden. Op deze zaterdagmorgen vind ik op de IJsseldijk vooral wielrenners en hardlopers, vissers, vogels en wandelaars. De wandeling voert langs de Kleine Veerweg, de Schellerbergweg en de nieuwe spoorbrug over de IJssel naar het park Engelse Werk en het Spoolderbos. Via de kantoren op het Hanzeland kom je bij de achterzijde van het station NS Zwolle.


Ruim 30km is deze combinatie van 3 etappes. Ik deed er 5u over. Op zaterdag 7 april hoop ik de laatste 2 etappes door Zwolle te lopen.