Geert Grootepad etappe 1-4 Deventer – Wijhe

Vandaag ben ik in het voetspoor van de Moderne Devotie getreden. Het Geert Grootepad, dat Marycke Janne Naber (ze blogt op Kunst op pad) heeft samengesteld, leidt in verschillende etappes totaal 100 wandelkilometers van Deventer naar Zwolle. Ik heb vandaag de eerste 4 etappes gewandeld. Op de overgangen tussen etappes wordt een alternatief geboden in de routebeschrijving, zodat het totaal aantal kilometers minder is dan wanneer je de etappes stuk voor stuk zou lopen. Ik heb nu totaal 36km gewandeld in 6u9min, heerlijk genoten van het afwisselende landschap, de verschillende ondergronden op te lopen en de tientallen fotogenieke punten.

14e eeuw modern?

De term Moderne Devotie kan verwarring scheppen. Devotio Moderna staat voor innerlijke vernieuwing. De Deventenaar Geert Groote (1340-1384) gaf na een ziekbed zijn rijkdom, luxe leventje en erebanen op en trok predikend het land door. Hij legde de nadruk op een persoonlijke beleving van het geloof en preekte soberheid en een terugkeer naar de oorspronkelijke waarden van het Christendom. Hij kreeg veel volgelingen. Van die beweging zijn diverse kloosters en kloosterboerderijen in Salland nog steeds getuigen. Groote was een inspirator voor zowel humanisten als reformatoren binnen en buiten de kerk. “Het gaat er niet om wat je schrijft of zegt, maar wat je doet” was één van zijn uitspraken. Op de wandeling veel Geert Groote, Thomas a Kempis, maar ook schuilkerken van na de Reformatie en nieuwe kerken.

Etappe 1 – stadswandeling Deventer (4,5km)

Mijn eigen geboortestad blijft boeien. De goed geconserveerde en gerestaureerde panden in de binnenstad staan centraal in de stadswandeling vanaf het NS station door het Bergkwartier, de straten en stegen rond het Grote Kerkhof en de gasthuizen aan de Bagijnenstraat om via het Oude Plantsoen weer bij het station te eindigen.

Etappe 2 – NS Deventer – bushalte Diepenveen (8km)

De tweede etappe voert door het Oude Plantsoen, de Middelweg naar het Nieuwe Plantsoen met Watertoren en gedichten in het opgeknapte park via de villa’s op Platvoet de stad uit, de Zandwetering over naar Huis Nieuw Rande. Daar was ik al enkele keren eerder wezen wandelen. Nieuw voor mij was verderop de boerderij Tjoenerklooster en de omgeving van het voormalige vrouwenklooster in Diepenveen.


Etappe 3 Bushalte Diepenveen – NS Olst (13km)

De derde etappe vanaf het dorpscentrum van Diepenveen gaat door de voormalige pandhof van het klooster van Diepenveen naar het landgoed Oud Rande, voormalige kloosterboerderij Bloemendaal en havezate De Haere. Bij De Haere is ook een inlaatpunt van de voormalige IJssellinie. Het bijbehorende museum zit in de bossen. Grappig is de folly De Haere, een door Pierre Gustav Voûte gebouwde pseudo ruïne in het landschapspark. De grootste zonnewijzer, een vlindertuin zijn de laatste bezienswaardigheden op De Haere, waarna de route doorgaat richting de voormalige havezate Groot Hoenlo. Vanaf hier leidt de weg naar Olst, of zoals voor mij vandaag naar Boskamp, waar de lokale carnavalsverenigingen zich van hun beste kant lieten zien.

Etappe 4 NS Olst – NS Wijhe (15km)

Vanuit Olst gaat de route naar Huis Spykerbosch, waar je anders vanaf Groot Hoenlo en Boskamp ook uitkomt. De voormalige spieker is nu een deftig landhuis, in bezit van de adellijke familie Van Limburg Stirum. De Soestwetering kruis en volg je veel op dit traject. Veel open weidelandschappen, bezienswaardig zijn de voormalige schuilkerk De Vos, de kerk van Boerhaar en het landgoed De Gelder vlak vóór het NS station Wijhe.