Concertverslag Warme truien tour Meppel

Jaarlijks organiseert Tear de Warme Truienzondag. Vanuit dat concept is samen met platenmaatschappij Volkoren en singer/songwriter Rogier Pelgrim het idee ontstaan om een ‘anders dan anders’ concerttour op te zetten onder de naam de Warme Truien Tour. Daarin komen de gezamenlijke passies samen, namelijk die voor muziek, koffie, het bestrijden van armoede en onrecht, en gezelligheid. Donderdagavond 23 februari deed de tour de huiskamer van Wijtze Valkema en zijn vrouw Dorothea in Meppel aan. Op Facebook hadden zich 17 mensen aangemeld, maar de artiesten stonden voor minstens 10 mensen meer te zingen. Dorothea was in de 3 jaar dat ik in Meppel woonde van 1995-1998 mijn buurmeisje, de wereld was en is klein.

Helemaal uit Ridderkerk en nog vol verbazing dat er naast de A28 nog een snelweg A32 bestaat en best wel druk bereden wordt het nieuwe project van Bas van Nienes, Mensenkinderen. Bas was samen met Jeroen van der Werken (gitaar, zang) en Eljakim (gitaar) de opener van de avond. Eerst Bas solo met Texel, dat op de Zalker Sessions van Eljee Bergwerff te vinden is. Vervolgens een greep uit de liedjes van het in januari gerecenseerde debuutalbum Het land dat ooit vol eerbied zong: Is er nog iemand? Het land dat ooit vol eerbied zong, Zwarte water en Dwaalsterren. Het publiek was best te porren om mee te zingen op We drinken op het vaderland.

Na bijkletsen en een uitleg over het werk van Tear door campaigner Thimo den Hartog was het de beurt aan Sarah Lois (de artiestennaam van Wijtze Valkema). In mei 2007 bracht hij al de 8-song EP Songs You Can Hum To uit. Nieuw is zijn 2011 single Mother. In april verschijnt een compleet album bij Volkoren. Met de Carter Family als belangrijkste inspiratie luisterliedjes met een gitaar onder de arm. Mabel Carter, Mother, Cold Pines en Are You Lost in Sin samen met Dorothea.

Charles Frail (de artiestennaam van de Amsterdamse singer/songwriter Karel Ensing) heeft een opvallend stemgeluid, happend naar lucht en zelden z’n zinnen helemaal uitsprekend. Gortdroge humor tussen de songs als Where Do We Go van zijn laatste album Morning, it Breathes door.  De handgemaakte CD hoezen gingen van hand tot hand. Met Sarah Lois een gezamenlijke track als afsluiting en dan toch ook maar de moordsong aan de Banks of the Ohio van Sarah Lois als toegift.

Bij +12 buiten is een warme trui een luxeprobleem in een volle woonkamer. Dat is het afwisselende van een Hollandse winter. De Warme Truien Tour gaat nog even door. Als je de kans hebt, zoek een trui op en kom.