6 Highlights in BlackBerry PlayBook OS 2.0

Er is lang uitgezien naar OS2.0 op RIM’s tablet, de BlackBerry PlayBook. De recente prijsval van met name het 16GB tablet model naar €199 maakt ‘m zeer gunstig qua prijs/kwaliteit verhouding. Niet, dat de OS 1.x versie niet voldeed, maar omdat de beloofde functionele uitbreidingen zo goed klonken. En nu, na maanden uitloop, is vanaf vandaag de 2.0 versie van het OS beschikbaar. Tijdens previews op de CES2012 beurs is al veel gepubliceerd. Hieronder belicht ik 6 highlights met m’n eigen gebruikservaringen die OS2.0 na een 404MB download biedt.

1. Unified Inbox

 • Let wel, we hebben het hier over PlayBook, niet BlackBerry smartphone. Een eigen volstrekt nieuwe unified inbox die naast je e-mail accounts ook geïntegreerd is met Twitter, LinkedIN en Facebook.
 • Multi-tasking  is ook in de email applicatie mogelijk. Op tabs is lezen en schrijven van verschillende emailberichten mogelijk.
 • Voor het componeren van je mails is een rich-text editor beschikbaar.
 • Zoekfunctie door al je emails
 • Out-of-office meldingen en email signatures zijn instelbaar
2. Social Address Book
 • Naast de standaard kalenderfuncties is de kalender ook te bekijken met views op de mensen met wie je afspraken hebt, inclusief profielgegevens van je gesprekspartner, zoals je dat op de pc of smartphone gewend bent met Xobni Smartr, Rapportive of Gist plugin.
 • Je adresboek heeft deze social media integratie ook. Elk contact item toont nu ook recente status updates op Twitter, Facebook en LinkedIN, conversaties, gerelateerde nieuwsberichten en wederzijdse contacten. De contactgegevens worden automatisch actueel gehouden.

<set_tag=”os2″>
3. BlackBerry smartphone als muis en toetsenbord voor PlayBook

 • Remote control for the BlackBerry PlayBook. Deze functie is nieuw ingebracht in de BlackBerry Bridge applicatie. Zo kun je een film pauzeren met je smartphone als je PlayBook via HDMI op de tv afspeelt. Of je tikt je mail met het QWERTY keyboard op je BlackBerry smartphone om deze vervolgens  BlackBerry PlayBook via het nieuwe berichtensysteem te versturen.
 • BlackBerry Bridge maakt het mogelijk documenten, emails, afbeeldingen, video’s en webpagina’s op je smartphone te vinden en te openen op je PlayBook. Het grotere tablet scherm heeft z’n voordelen.

4. Document management

 • De nieuwe versie van Documents to Go maakt ook het bewerken van Office bestanden makkelijker. Het virtuele toetsenbord wordt beter onderstund, grafieken zijn beter te bekijken en te wijzigen en er is een nieuwe formule wizard.
 • Print To Go om via Wifi een elektronische versie van een document te ‘printen’ richting je PlayBook vanaf je pc of laptop. De drivers zijn beschikbaar op BlackBerry.com.

5. Video Chat 2.0 met presence en Video Store

Ook de Video Chat client is onderhanden genomen. Op basis van RIM’s NOC infrastructuur kan de client in je adresboek spitten en een match maken met BlackBerry ID’s. Anders dan een volstrekt lege lijst met potentiële chat maatjes wordt dus automatisch voor vulling gezorgd. Voorwaarde is dat je contacten een BlackBerry toestel of tablet met video chat mogelijkheid hebben. Verder is de presence awareness nieuw capability.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6vDr7brGH4E&w=600]

Op je PlayBook is nu ook een Video store ingericht met duizenden films en tv shows. Te huur of te koop en beschikbaar vanaf de DVD-releasedatum.  Zodra de download start, kun je al beginnen te kijken op je tablet of via de HDMI output op je tv.

6. Duizenden nieuwe apps

Eén van de excuses van mensen 0m in 2011 geen PlayBook te kopen was het (vermeende) gebrek aan apps. Met het nu ondersteunde Android platform, zijn er voorafgaand aan de vrijgave van OS 2.0 al duizenden Android applicaties gepoort voor gebruik op PlayBook en beschikbaar gesteld in AppWorld.

 • Op CES 2012 liedt RIM zelf als voorbeelden als Angry Birds, Cut the Rope, Groupon, Thomson Reuters, Zinio, etc. zien.
 • Handster zette per week honderden apps over naar de AppWorld met een potentieel van meer dan 7.000 in de komende tijd. Dat varieert van all-in-one IM client eBuddy, BBC News Tablet edition, RSSDemon tot NederlandRadio, een radiospeler met Nederlandse zenders.