Spotify introduceert eigen applicatieplatform

Eind december nog in preview modus en ‘dus’ ideaal om voor de blog te verkennen: de vernieuwe Spotify radiofunctie (ik stipte deze in december al kort aan) en het nieuwe Spotify Apps. Ik was door @digimuziek getipt vanwege m’n ontdekking van ShareMyPlaylists.com daags ervoor. Wil je de nieuwe functies gebruiken, download de laatste versie dan hier!

https://twitter.com/#!/digimuziek/status/150935765071831040

Spotify Apps breiden de functies van afspelen van muziek uit. Voorbeelden zijn:

  • Last.fm, dat aanbevolen artiesten op basis van de scrobbles voorschotelt
  • Tunewiki, dat de liedteksten van het liedje dat je afspeelt toont. Als je geluk hebt is de tekst al gesynchroniseerd met het liedje zelf, zodat je je karaoke talent kunt oefenen. Anders help je de makers met het handmatig synchroniseren.
  • The Guardian die recensies en muzieknieuws bij je artiesten brengt.
  • Moodagent die op basis van je humeur (vrolijk, droevig, …) bijpassende muziek aanbiedt
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=q-8oHqnAChc&w=600]

Maar er zijn ook:

  • Billboard Top Charts
  • Top10 om zelf hitlijsten te fabriceren en te delen
  • Pitchfork als gids voor indie artiesten
  • Soundrop muzikale chatrooms
  • Fuse: muzieknieuws met de bijpassende muziek. Of het nu de Grammy Lifetime Award winnaars, soundtrack for The First Day of the Winter of een Chanoeka afspeellijst betreft.
  • Songkick concerts: wanneer treedt de artiest die je veel draait live op.
In het menu links vind je de nieuwe Apps sectie met de App Finder. De apps die je interesseren, worden aan het menu toegevoegd. Weer weghalen is net zo makkelijk. Sommige apps vragen voor een aanvullende autorisatie, zoals Last.fm.

Andere vernieuwingen

Naast de al genoemde Radio kun je uit je vrienden (dat zijn tegenwoordig je Facebook vrienden die ook Spotify gebruiken) favorieten pikken en in een apart groepje rechtsboven in je Spotify scherm kwijt bij Favorieten. Het Nieuw scherm bij binnenkomst of als eerste item onder het MENU links toont bovenin een carroussel van 5 uitgelichte albums. Daaronder Populaire afspeellijsten onder vrienden en Top nummers onder je vrienden. Onder een tweetal eigen advertenties Vriendensuggesties en een serie Nieuwe releases. Tenslotte Populaire afspeellijsten in je omgeving en Top nummers in je omgeving.

Socialer en nog aantrekkelijker

Het meer en meer sociaal worden van Spotify weerspiegelt zich ook in de Vriendensectie. Bij Toon vrienden aan de rechterzijde worden al je Facebook vrienden getoond en op een ander tabblad de vrienden die al Spotify gebruiken. Je kunt naar zo’n vriend één van je favoriete nummers sturen. Denk eraan: je Facebook vrienden zien via de Spotify app op Facebook al naar welke nummers je luistert.

Al met al wordt Spotify aantrekkelijker als primaire muziekspeler op je computer. Met een Premium abonnement kun je met je afspeellijsten ook via je mobiel of mediaspeler in de huiskamer (Boxee, WD TV Live, Squeezebox, etc.).