PlayBook updates januari 2012

PlayBook en problemen RIM
De dalende populariteit van RIM’s BlackBerry toestellen en de concurrentie op de tablet markt doen de verkoopcijfers van PlayBook niet goed. Een prijsverlaging tot $299 voor alle drie modellen (16, 32 en 64GB) en zelfs €199 in Europa was begin januari een poging. Een al geopperde radicalere oplossing is het volledig gratis aanbieden van een PlayBook bij aanschaf van een BlackBerry smartphone. Ja, dat is wel koppelverkoop en daarmee wordt de indruk onterecht versterkt, dat het tablet alleen zinvol te gebruiken is in combinatie met een BlackBerry. Je komt dan wel van je voorraden af, bouwt goodwill op en maakt het belang van de nog te verschijnen BlackBerry 10 duidelijker. Alle voor PlayBook geschreven apps zouden het ook moeten doen op BlackBerry 10.

Steeds meer OS 2.0 eigenschappen bekend

CES2012 in de week van 9 januari was een nieuwsbron voor de komst van de 2.0 versie van het OS. De praktijk volgt volgende maand, nu zijn het previews van de unified inbox (niet alleen e-mail, maar ook voor Twitter, Facebook, etc.), een echt social address book met Twitter, Facebook, LinkedIN integratie. Deze info komt ook door in je kalender. Een behoorlijke stap voorwaarts!

[youtube http://www.youtube.com/v/0r3bFraVcqo?version=3&w=600]

Links op je BlackBerry boodschappen kunnen via Bridge nu geopend worden op PlayBook. Ook kan het toetsenbord en trackbal/pad gebruikt worden als toetsenbord en muis voor de PlayBook.

[youtube http://www.youtube.com/v/9eb9tKEXRlY?version=3&w=600]

Calibre en PlayBook
Calibre is een populair open source programma voor het beheren van een bibliotheek van e-books. Je kunt er op diverse manieren naar boeken zoeken, nieuwe boeken toevoegen, nieuwsbronnen als kranten en magazines in e-book formaat downloaden en het ene formaat omzetten in een ander formaat. Min of meer toevallig stuitte ik onlangs op de vermelding, dat in één van de wekelijkse updates op Calibre ook een driver voor het BlackBerry PlayBook was opgenomen. Boeken overzetten naar PlayBook vanuit Calibre is een eitje geworden, op moment dat je PlayBook via een USB kabel aan je computer hebt verbonden.

Adobe Digital Editions Icon

Ook handig is de set aan plugins die de DRM bescherming van bijvoorbeeld Kindle of Adobe Digital Editions verwijderen. Diverse recensieboeken krijg ik bijvoorbeeld wel als e-book, maar dan in met DRM beschermde PDF die alleen in Adobe Digital Editions gelezen kunnen worden. En laat er nu voor PlayBook géén Adobe lezer voor dit formaat beschikbaar zijn. Het lezen van dergelijke boeken met een laptop letterlijk op schoot, bevalt me minder. De plugins helpen je de PDF om te zetten naar bijvoorbeeld EPUB, dat zonder moeite wel op PlayBook te lezen is. Wel valt me op, dat in het conversieproces ook tussen tekstblokken door nummers of vreemde tekens ingevoegd worden in het EPUB formaat. Helemaal zit de conversieprogrammatuur dus niet in elkaar, maar ik waardeer de intentie.

Lemma wordt steeds beter

Regelmatig wordt de gratis open source Twitter client Lemma voor PlayBook bijgewerkt. In de 5 januari uitgekomen 1.1.2 versie is het UI omgegooid, zijn knoppen onderaan het scherm geïntroduceerd, gaat het bladeren veel gemakkelijker, is e.e.a. veel sneller geworden en is een View in App functie toegevoegd om hyperlinks, video’s, etc. in de app zelf te kunnen bekijken. Naast de tweets, DMs, mentions en retweets is Lemma vooral goed in het weergeven van lists.

Blaq versie 1.6

Ook de betaalde Twitter client Blaq blijft doorontwikkeld worden. In de 1.6 versie is naast een serie bug fixes nieuw en gewijzigd:

  • lezen van bewaarde zoekopdrachten
  • Bit.ly support
  • Img.ly support
  • Yfrog support
  • Twitter photo support
  • Klout score on tweet card (configurable)
  • mogelijkheid eigen profiel te bekijken
  • verbeterde webview functie om in-app webpagina’s te kunnen bekijken

Jotsy

Met Jotsy kun je aantekeningen maken bij documenten op je PlayBook en deze aantekeningen met documenten synchroniseren met je pc. De openbare beta versie is gratis op te pikken in AppWorld. In deze eerste release kunnen alleen aantekeningen bij PDF documenten worden gemaakt. Later dit jaar, waarschijnlijk met OS2.0 komt een betaalde premium versie beschikbaar.

Asphalt 6 Adrenaline HD

Ben je Need for Speed beu, dan kun je met zware korting voor slechts €0,99 het racespel Asphalt 6 Adrenaline HD kopen. 42 voertuigen, circuits in Los Angeles, Tokyo en de Bahama’s.