Esther Kaper – Hot Issues – eerlijk over seks (2)

Eergisteren besprak ik Hot Issues – eerlijk over seks van Esther Kaper. Direct nadat ik het boek afgelopen week uit had, is Klazien het ook gaan lezen, hebben we diverse gesprekken naar aanleiding van het boek gehad en heb ik haar uitgenodigd haar indrukken te verwoorden. Samen hebben we ook het traject van verliefd naar getrouwd gevolgd, inclusief de ontdekking en waardering van seksualiteit in dat verband. Samen hebben we na ons trouwen een paar aanstaande echtparen begeleid bij hun huwelijksvoorbereiding. Nu, alweer bijna 14 jaar getrouwd (en nee, geen 7 vette, gevolgd door 7 magere jaren), is het prima om standpunten en inzichten te toetsen en zonodig bij te schaven. Relatief binnenkort zijn onze kinderen immers aan de beurt om begeleid te worden in hun groei van jonge tiener naar volwassene en hopelijk vinden van een levenspartner. Over naar Klazien:

Hot Issues is een leuk boek om te lezen. De schrijfster en haar man zijn eerlijk, zo ook de geïnterviewde stellen. Maar ik kan me zo voorstellen, dat als je in een ongetrouwde christelijke positie zit, en je hebt besloten dat je geen seks wilt hebben voor het huwelijk, dat het boekje niet echt handvaten biedt met betrekking tot wat wel mag en wat niet mag. Wel kun je veel goede adviezen, punten ter overdenking en eye-openers lezen in dit boek.

Hoe je ook denkt over seks voor het huwelijk, je mening zal altijd zijn gekleurd door o.a. je leeftijd en je levenservaring. Wat je nu heel belangrijk vindt, is wellicht niet meer van levensbelang als je …tig jaar verder bent.

In de categorie goede adviezen vond ik de volgende:

  • Praat met elkaar over van alles en nog wat. Ook over de dingen waar je je misschien voor schaamt, maar ook over wat je verwacht van het leven en je huwelijk. Doe dit niet alleen met elkaar, maar ook bijvoorbeeld met bevriende stellen en vertrouwenspersonen binnen je kerk.
  • Verwacht niet te veel van de huwelijksnacht: als je zo naar de trouwdag toeleeft en naar het getrouwde leven en je bent hier ontzettend druk mee geweest, kan dat in het begin tegenvallen bijv. door vermoeidheid.

In de categorie punten ter overdenking/eye openers de volgende:

  • Inderdaad, als een stel in hetzelfde huis slaapt, gaan we er automatisch van uit, dat ze wel seks zullen hebben. Waarom?? Als een stel seks wil hebben, hebben ze daar plenty mogelijkheden voor. Zeker als ze al wat ouder zijn en zelfstandig wonen. Het gaat om de houding en de beslissing van de mensen zelf.
  • Alles op de televisie is doordrenkt met seks: films, programma’s, videoclips….alles. En ja, dat beïnvloedt mensen, wat vind je kunnen en wat niet. Vergelijk dat met 30 jaar geleden en dan zie je een wereld van verschil. Bovendien, alles wat niet mag (of dat nu van jezelf niet mag of door een ander verboden is) is verleidelijk en spannend. Op deze manier komt er wel heel veel spanning op dit beladen thema te staan. De houding van iedereen om je heen, maakt dit niet veel beter. Er zijn er niet veel, die echt vrij over dit onderwerp praten, laat staan er een gesprek over beginnen.
Zoals Esther Kaper al in haar boek schreef, d.d. 3 jaar na haar huwelijk (en ik – heel flauw – ik kan dat beamen na bijna 14 jaar huwelijk): Een dag bestaat uit 24 uur. Een klein deel daarvan besteed je mogelijk aan seksuele activiteiten. Wel is, wat mij betreft, je seksuele relatie (en dat is echt meer dan alleen geslachtsgemeenschap!!!!) met je partner de basis, zoniet je grondanker voor je relatie. Die bepaalt hoe intiem je met elkaar bent in je dagelijks leven.

Je reacties naar aanleiding van de boekbespreking van Henk-Jan of die van Klazien zijn meer dan welkom.