Endomondo versus SportyPal

      1 Comment on Endomondo versus SportyPal

Endomondo

Endomondo is een gratis app die in combinatie met de GPS op je mobiel gebruikt kan worden om je sportieve prestaties vast te leggen, die van anderen te volgen en naar anderen te delen. Omdat ik zelf al een hele tijd SportyPal gebruik om m’n hardlooprondes en als het zo uitkomt de wat kortere wandelingen (tot 5u wandelen houdt de batterij van de BlackBerry het loggen van posities), was het een uitdaging de test van Endomondo aan te gaan. Ik kwam op Endomondo vanwege een tweet van Vincent Wensink.

https://twitter.com/#!/VincentWensink/status/153915374432288769

Het live kunnen volgen van een sportieve vriend heeft natuurlijk wel wat. Zo kun je ook een Google Maps mashup gebruiken. Het doet denken aan Google Latitude, maar dan inclusief de rondetijden, gemiddelde snelheid, afgelegde afstand, e.d. Anders dan in SportyPal kun je binnen de sport een trainingstype kiezen. Voor hardlopen kun je bijvoorbeeld een doel stellen in afstand, duur of te verbranden calorieën. Of juist de verbetering van je eigen persoonlijk record of het verslaan van de beste tijd van een vriend.

Downloaden kan voor diverse mobiele platforms gratis. De 2MB gratis versie biedt de mogelijkheid een afspeellijst van muziek af te draaien, live logging / volgen te ondersteunen, integratie met BBM en Facebook. Endomondo heeft een eigen sociaal netwerk van medegebruikers. Met hen kun je vrienden worden door je adresboek te scannen of je Facebook vrienden te peilen op Endomondo gebruik. Op je mobiel kun je je gewicht en audioinstellingen kwijt. Audiocoaching is een ander onderscheidende functie van Endomondo. Rondetijden, snelheid, etc. worden gesproken (wel in het Engels) aan je doorgegeven tijdens het sporten.

In de betaalde PRO versie heb je nog een energiespaarstand.

Op de website kun je aanvullende profielgegevens, zoals lengte, geboortedatum en geslacht kwijt, zie je ook wie je vrienden zijn of als vriend gesuggereerd worden. Verder kun je op een kaart zoeken naar routes ter inspiratie. Op de website, vreemd genoeg niet in de app, kun je de Twitter integratie aangeven en kun je ervoor kiezen niet alleen bij het afsluiten van, maar ook bij aanvang van je ronde, een notificatie te posten. Het verdienmodel van Endomondo zit in de verkoop van de PRO versie en de webshop met sportkleren en accessoires. Eén ervan is de Withings WIFI luxe weegschaal.

Praktijktest: 5km hardlopen

Met 5 km hardlopen als doel 7 januari op pad. Vooraf automatisch een tweet

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/155574167671025664

Oppassen natuurlijk als je alleen woont. Als je aangeeft net weg te gaan voor een marathon, kan een belangstellende natuurlijk ook uitrekenen dat hij/zij een aantal uren bij je huisadres terecht kan. Of in mijn geval, meteen bedreigd worden door een bewapende helicopter.

https://twitter.com/#!/KristijanKL/status/155582778979786752

Tijdens het hardlopen wordt de muziek om de kilometer onderdrukt om de kilometertijden en verwachte aankomsttijd door te krijgen. Na 5 km krijg je keurig te horen dat je doel is bereikt. Als je doorloopt of uitloopt, loopt Endomondo ook nog door. Pas als je je workout stopt, wordt de echte afstand en eindtijd bepaald, de gegevens van de workout naar de server gestuurd een tweet ter afsluiting verspreid en op je mobiel een kaart met statistieken getoond. Mijn testronde was op 30m51s al afgerond, maar pas op 31m58s stopte ik de applicatie.

https://twitter.com/#!/hjvanderklis/status/155581994187755520

Online zijn de statistieken dan bijgewerkt, krijg je een deelbare mashup als onderstaande.

SportyPal PRO 2.5

In de 4 januari verschenen 2.5 versie van SportyPal Pro is als opvolger van de in gebruik zijnde 2.3 een nieuwe Speedometer view opgenomen, en een Intervals view. Je kunt checkp0ints zetten op je workout en statistieken. Op de Android versie is nu ook gesproken notificaties mogelijk.

Vergelijken maar

Vergeleken met Endomondo kun je ook in SportyPal doelen stellen, zoals een afstand, gemiddelde snelheid, een tijd of een aantal te verbranden calorieën. Muziek komt er niet aan te pas, en in de BlackBerry variant ook geen gesproken commando’s, tips, etc. Het aantal ondersteunde sporten is bij Endomondo groter. Het uploaden en bewerken van GPX bestanden uit een andere GPS logger / tracker is bij SportyPal perfect geregeld, ook in Endomondo kan dat. Dat maakt een eventuele overstap en overzetten van workouts van bijvoorbeeld SportyPal naar Endomondo ook mogelijk. Het invoegen van een kaart met route vanuit SportyPal is ook in Endomondo mogelijk, evenals het invoegen van diverse andere widgets. SportyPal kent ook een community.