David Crowder Band – Give Us Rest or (A Requiem Mass in C [The Happiest of All Keys])

David Crowder*Band heeft een laatste album afgeleverd, Give Us Rest or (A Requiem Mass in C [The Happiest of All Keys]). Het is een dubbel CD rond het thema creatieve destructie en het einde van de nacht als voorbode van een nieuwe morgen. Voor de niet-katholieken: een Requiem is een mis voor de doden. De band had altijd een eigen mix van electronica, rock en country om hun vertical worship aan de man te brengen. De eerste single Let me Feel You Shine, track 9 op de eerste CD. Intens rockend in de Hillsongs traditie. Terug naar het begin, Requiem Aeternam Dona Eis, Domine, een bede aan God voor eeuwige rust. Ik vergeef het zwaar geaccentueerde Latijn, maar waardeer de piano als brug naar Oh Great God, Give Us Rest, een ballad met enkele uitbarstingen. Na het Gregoriaanse gezang Lux Aeternam Shine (schijn, eeuwig licht) als intermezzo zijn Come Find Me en God Have Mercy (Kyrie Eleison) benaderingen van worship die sterk associeren met Gungor, inclusief het klokkenspel, loops en percussie.

Why Me? is een akoestische gitaarballad, Fall On Your Knees een 80’s midtempo rocker die het live erg goed zal doen. Na het intermezzo A Burial (met een gesproken oproep vooral te bieden voor licht) en het al genoemde Let Me Feel You Shine (wie durft er met Crowder mee te zingen: “I lift the knife to the thing I love most. Praying You’ll come so I can have both”?) is er weer een kort intermezzo, Reprise #1 met partij strijkers die een perfect moment voor reflectie bieden. Walsend zingen de heren door in americana, Blessedness of Everlasting Light. Akoestisch gitaar en synths maken The Sound of Light, waarna een Interlude en 7 Sequences volgen. Het zevental soundscapes kun je het best als een eigen progressive rock episode beluisteren. Qua geluid en insteek één grote verrassing.

Disc 2 opent met een akoestische Reprise #2 in speeldoos format. Oh My God is een superopgewekt klinkend up-tempo bluegrass gebed. Ook hiermee zullen Gungor of Rend Collective Experiment in hun nopjes zijn. De blijdschap duurt voort in I Am a Seed (wedden, dat je voeten en handen spontaan gaan bewegen?). Lofprijs is in After All (Holy) gaat op wat lager tempo, hoewel de bijbehorende arpeggio’s op synths en piano wel pijnlijke vingers opleveren. Het intermezzo The Great Amen is een steeds krachtiger klinkende herhaling van het Amen door een koor. Pas op, want There Is a Sound klinkt volstrekt anders, midtempo 80’s rock meets akoestische instrumenten. Oh, Great Love of God is de worship sound van Sonicflood, Chris Tomlin, Matt Redman en natuurlijk Crowder zelf. Our Communion start akoestisch en ingetogen, maar pakt het rock format halverwege op. Sometimes wordt ook gaandeweg intenser en bezingt het verlangen God te volgen. De liturgie wordt nog altijd keurig gevolgd. En dus is het na de belofte uit te gaan A Return en Oh, My God I’m Coming Home (een singalong op weg naar huis). Bluegrass extra’s in cover van Leaning On the Everlasting Arms / ‘Tis So Sweet to Trust in Jesus (Medley) en Jesus, Lead Me to Your Healing Waters. Een akoestische versie van het bekende Because He Lives sluit dan toch echt af. Oef, een mis, een progrock epic, modern worship, bluegrass covers van oude hymnen, een buidel vol muzikale schatten als nalatenschap van David Crowder Band. Rust in vrede!