5e Wintertocht wandelen vanuit Veeningen

Vandaag organiseerde de Stichting Wandelorganisatie Staphorst (SWOS) voor de vijfde maal een wintertocht, ditmaal vanuit café Poortman in Veeningen, net over de Reest tussen Balkbrug en het buurtschap De Stapel. Na 526 deelnemers in 2011 (mooi weer), 221 deelnemers in 2010 (sneeuw, erg gladde wegen, koud) en 326 deelnemers in 2009 (goed weer) was het prachtig zonnige winterweer vandaag goed voor maar liefst 620 wandelaars. Vanaf de start gingen alle drie de afstanden (10, 15 en 30km) eerst richting De Wijk, al gauw gaan we een stukje natuur verkennen. We staken de Stapelerweg over en een zandpad brengt ons naar een ingerasterd stuk bos. Vroeger was dit gebied een groot heideveld. Terug op de Stapelerweg naar boerderij en informatiecentrum ’t Ende. Een smalle vonder (loopplank, brug is hier een groot woord) bracht ons naar de Overijsselse kant van de Reest. Na 5,5km de eerste rust bij zendpiraat Studio Hajwat.

Het volgende traject over mij bekende wandelwegen over Lutten-Oever, de oude trambaan langs shii-take kwekerij Haveman Groen en fotograaf Bennink en de bloembollenkweker aan de overzijde van Oud-Avereest naar begraafplaats, kerk en Landschap Overijssel bezoekerscentrum de Wheem, om via het bos achter de ijsbaan op de Nieuwedijk uit te komen. Vandaar langs de campings De Haar, Reestdal en Sie-es-An door de Haardennen en het Heuveltjesbos via bouwbedrijf Beverwijk naar de volgende rust, Paddy’s Pub in m’n eigen Balkbrug.

Via MFC Trefpunt het Heuveltjesbos weer in, richting het Reestdal. Aan de overzijde van de Reest door het natuurreservaat Takkenhoogte en aan de noordzijde door richting Fort. Voor de rust echter langs een schouwpad om bij plattelandsrestaurant Op de Deel aan de Drogtzee te komen. Lekkere kop mosterdsoep gehad, waarna wat langere stukken (asfalt)wegen volgden, het dorp Fort en om op Bloemberg bij het Bed & Breakfast uit te komen een kilometer schouwpad. Na 5u en 10 minuten wandelen was de bijna 31 kilometer wandelen weer voorbij. Prachtig weer, perfecte bepijling en voldoende rustplaatsen. Complimenten voor de organisatie!