2e tocht Winterkwartet 30 km wandelen rond Exloo

De Wandelsportvereniging Bargermarke organiseerde vandaag de 2e tocht uit het winterkwartet 2011-12 vanaf restaurant ‘t Wapen van Exloo. De fervente lange afstand wandelaars hadden zich rond 8u alweer verzameld. 8.30u startten de 30 en 40km wandelaars. De bedoeling was vandaag de 40km route te lopen. Die ging vanuit Exloo eerst zuidwaarts, slingerend door open landschap en boswachterijen in het Hunzedal. Langs de campings en landgoed Hunzebergen, naar het westen om in het dorp Odoorn uit te komen bij de eerste rust in Theeschenkerij De Stee op 12,3km.

Vanaf Odoorn eerst naar het noordwesten , vervolgens door de bos en heidevelden naar het westen, onder de N34 door, door de bossen het het Schaperpark. Bij de landschapstempel Ode aan de Zon toch m’n bedenkingen. Onschuldige moderne kunst, zoals de routebeschrijving bij het door beeldhouwer Rob Schreefel (ook de maker van het TT-landmark aan de A28 bij Assen) gemaakte stenen gebouw vermeld wordt?

“Een beeld moet een po√ętische inhoud hebben en dat dient uit de vorm afgelezen te kunnen worden. Inspiratie haal ik uit de mythologie, de vorm van de stenen en uit de geschiedenis van de omgeving. Een beeld moet iets toevoegen aan de omgeving.”

Of je reinste paganisme, offeren aan en aanbidden van Gaia en Zon, zoals Gaia-gelovigen bij de landschapstempels uitleggen? Ik geniet liever van de schepping en prijs de Levende Schepper. De 2e rust was in Theehuis Poolshoogte bij de uitkijktoren.

Een eind verderop, de N34 bij de Poolshoogte onderdoor was de bepijling op de zessprong in de war gegooid. De splitsing tussen 30 en 40km leverde problemen.

“Wandelaars, een goede raad, neem de routebeschrijving erbij. Zijn er pijlen weg? Dit kan voorkomen. Dus niet klagen na de tocht. Niet voor niets krijgt een een routebeschrijving mee!!!”

Nummers klopten niet, maar de aanwijzingen op de routebeschrijving ook niet. Midden in het bos voorrangswegen oversteken zit er niet in. Met een groep 40km wandelaars besloot ik de pijlen te volgen. Bij het heideveld ging die route over op een deel van de 20km route die echter na het heideveld ook zonder bepijling ophield. Dus maar de weg naar Exloo gevraagd. Dat bleek op de Nieuwe Molenkampseweg niet zo’n probleem. Oostwaarts. Al met al ruim 30km gewandeld in nog geen 5u bij een blauwe lucht en winterzon. Lekker wandelweer en met 30km achter de rug ook heel tevreden.