Worship Central – Spirit Break Out

Onder de naam Worship Central worden aanbiddingsconferenties gehouden met een batterij aan bekende zangleiders, zoals Tim Hughes, Ben Cantelon en Nikki Fletcher. De organisatie stelt: “Our vision is to encounter God, equip the worshipper and empower the local church so that we’d see a worship explosion in our culture.” Van de 24 maart 2011 bijeenkomst werd een eerste live album samengesteld en uitgebracht met de titel Spirit Break Out. De in het HMV Forum met 2.000 mensen gemaakte opname van Hillsongs-achtige ‘modern’ worship, ofwel een mix van rock en louter op aanbidding van God gerichte teksten, zijn makkelijk meezingbaar. Van Tim Hughes’ opener Spirit of the Living God, New Day met Ben Cantelon en Saviour of the World. Het zijn bekende patronen, of je nu Sonicflood, Soul Survivor, Hillsongs, Tim Hughes albums of Matt Redman aanzet. At Your Name, die Hughes met Phil Wickham schreef, dook onlangs ook op Phil Wickham’s Response op; de studioversie staat op Hughes’ Love Shines Through uit maart. Nikki Fletcher heeft bijdragen in de mid-tempo meezinger Wait for You en de met synths overladen All Glory. In hetzelfde timbre zit de titeltrack met Luke Hellebronth en rapper Myles Dhillon, dat doorloopt in Heaven’s Roar met Tim Hughes. Hellebronth & Dhillon zijn terug in Now Is The Time for Us met new wave rock. Dhillon en Ben Cantelon doen het door Cantelon geschreven For Your Glory (in 2008 al met Soul Survivor uitgebracht) live verdienstelijk. Het is zo’n ‘je mag dansen voor de Heer’, waarna het publiek begint te springen liedje. Al Gordon zingt de pianorocker Sing Alleluia. Counting on Your Name en Wake Up onder leiding van Tim Hughes leiden naar de afsluiters, de ballad Undivided Love en het al genoemde All Glory. Hieronder een goede audiovisuele impressie van het album.