Vechtdal verkend op 28 wandelkilometers rond Giethmen

Vanwege de wintermaanden zijn veel georganiseerde wandeltochten korter dan de ‘reguliere’ 40km wandelingen, waarvoor ik nu eenmaal bijna 7u nodig heb, en met mij vele anderen die graag bij licht lopen. Vandaag organiseerde de Almelose Wandelkring een 20km kersttocht vanuit Nijverdal. De positieve ervaring met de wandelnetwerkkaart in het Vechtdal vorige week zaterdag in combinatie met de relatief gunstige weersverwachtingen waren voor mij aanleiding de Almeloërs toch in Nijverdal te laten en zelf twee wandelroutes ‘van de kaart’ te combineren, de 14,9km gele wandelroute rond Vilsteren en de 10km route vanuit Giethmen over de Archemerberg en de Lemelerberg. Met het overbruggen van de beide routes totaal 28,1km. Ondanks een totaal verregende nacht een schitterende zonsopgang, stralend blauwe lucht en gelukkig ongelijk voor de buienradar die vanochtend tot 9.30u nog 73% kans op regen aangaf.

Anders dan op de zonnige zondagmiddagen in het zomerseizoen ben je nu vrijwel alleen op de Archemerberg en Lemelerberg. De leeuw waakt wel de laatstgenoemde heuvel, maar de horeca is dicht. Afgezien van een enkele fietser of ruiter heerlijk rustig. Terug bij het startpunt van de blauwe route in Giethmen langs de schaapskooi en camping Bergzicht door het buurtschap Giethmen om bij De Wolfskamp de gele route op te pikken. De Hogeveldsweg, een geasfalteerd fietspad en zandpad voor de auto’s langs bungalowpark Het Giethmense Veld is saai en ook na de oversteek van de N48 is het nog enkele kilometers asfalt rechtdoor. Gelukkig daarna weer bos en heide in het Vilsterensche Veld, dat leidt naar het dorp Vilsteren met gelijknamig landgoed, fraaie kerk en molen. Het traject naar Laarbrug is een mix van leuke bospaden, asfalt langs de Vilsterense weg. Na de manege Laarbrug wordt het weer interessanter langs weilanden en de Beneden Regge. Bij Outdoor Ommen aan de Nieuwe Brug wacht de auto geduldig.