Streamingdiensten versus traditionele mediabedrijven

De één z’n dood is de ander z’n brood. Dat geldt voor platenmaatschappijen als rechthebbenden op de distributie van muziek van gecontracteerde artiesten die het achterliggende decennium onvoldoende meebewogen zijn met de veranderende markt. Van afgeven op het illegaal downloaden via Napster en p2p-netwerken 10 jaar geleden, jarenlang steggelen met legale business modellen als Apple iTunes, MP3.com en Napster na de internet bubble of meer recent Spotify. Spotify heeft nu 2,5 miljoen betalende leden, dankzij de lancering in de VS na een tijd alleen een Europese speler geweest te zijn. In plaats van blij te zijn met het vergoedingenmodel, zodat artiesten en labels letterlijk profiteren van de streaming audio dienst Spotify, trekt ST Holdings zich terug met 200 vertegenwoordigde kleine platenlabels erbij. Want uit onderzoek blijkt dat het beluisteren van Spotify e.d. nadelig zou zijn voor aanschaf van muziek in plaats van positief. Met statistiek kun je alles bewijzen. Geheid dat LT een hogere vergoeding fijner had gevonden. Van de 200 labels heeft direct een kwartet aangegeven wel via streaming media diensten hun aanbod te willen blijven leveren. Wat het gevolg in absolute zin (miljoenen songs van de Spotify catalogus verdwenen?) is niet aangegeven. Van de lijst met labels heb ik geen één direct herkend. En oei, Spotify legde zelf uit technisch gezien een p2p netwerk te zijn. Voor wie niet verder nadenkt… Bij de Albert Heijn kun je tegenwoordig naast iTunes Store tegoedkaarten ook Spotify Gift Cards kopen.

Google, Apple en Boxee

Niet echt een lekkere omgeving voor Google Music om (eerst in de VS) te starten. Voorlopig blijft Google Music ver van m’n bed, in tegenstelling tot Apple’s iCloud dat het eigenaarschap van de muziek juist verheft en via iTunes aangeschafte eindelijk direct (draadloos) beschikbaar maakt op elk aangesloten device.

En wat dacht je van de ontwikkeling bij D-Link‘s Boxee, dat met een live tv-dongle ($49) komt. Als je – in Amerika – ontvangst hebt, kun je via je Boxee box in HD naar ABC, NBC, CBS en Fox kijken zonder maandelijkse kosten. De dongle met draagbare antenne pikt signalen van HDTV antennes met ATSC op, maar kan ook overweg met een niet-versleutelde kabelverbinding met ClearQAM.

Internet killed the video killed the radio star

En huurde je vroeg op een feestje een bevriende disk jockey in om de muziek te verzorgen, nu is er Spartify. Via het web krijg je een party code, waarmee je je genodigden vooraf verzoeknummers kunt vragen. Deze worden in een queue gezet en afgespeeld via Spotify. Draaien maar. Vergeten om genoeg liedjes voor een avond klaar te zetten? Spartify vult de queue graag aan met soortgelijke feestnummers. Zie mijn probeer-Spartify-feestlijst.

TiVo

Naast de Boxee Box, SONOS player en Onkyo receivers is dankzij Virgin Media een Spotify app beschikbaar op de smart DVR / media player TiVo.

There’s a Spotify app for that!

30 november 2011 maakte Spotify bekend een API aan ontwikkelaars beschikbaar te stellen om daarmee Spotify apps te kunnen ontwikkelen. De integratie met Facebook sinds september bevalt zo goed, dat direct de volgende integratiepartners bekend gemaakt werden: Billboard, Fuse, The Guardian, Last.fm, Moodagent, Pitchfork, Rolling Stone, Songkick, Soundrop, TuneWiki en We Are Hunted. Denk aan Top10 en ShareMyPlaylists apps.