Streaming media player

      1 Comment on Streaming media player

Deze zomer heb ik al eens wat online onderzoek gedaan naar streaming media spelers. Hoe krijg je zo efficiënt mogelijk muziek en streaming audio van de computer of externe harde schijf naar het audio systeem in de woonkamer. Efficiënt in termen van kosten, aantal nieuwe apparaten en kabels en redundantie in gegevensopslag. In eerste aanleg kwam ik uit op spelers als de Ryan Playon!HD. Let wel, het gaat me niet om films streamen of het bekijken van illegaal gedownloade bittorrent files. Muziek, niet film heeft m’n hart. En de CD collectie is overgezet naar MP3 en beschikbaar op een externe harde schijf. Van het één komt het ander:

  • wel of niet een geïntegreerde harde schijf?
  • genoegen nemen met toegang tot Shoutcast, Flickr, Picasa en bittorrent?
  • WiFi ontvangst geïntegreerd of via optionele dongle?

In oktober maakten Western Digital en Spotify bekend elkaar gevonden te hebben in de nieuwste generatie WD TV Live en de TV Live Hub. Deze speler zonder en met 1TB harde schijf bieden naast het streamen van eigen content de mogelijkheid via WiFi en je internettoegang content af te spelen van (alvast gefilterd voor Nederland): AccuWeather, Deezer (binnenkort), Facebook, Flickr, Flingo, Live365, MediaFly, Picasa, SHOUTCast, Spotify, TuneIn en Youtube.

Mooi apparaat, zo rond de €90 in Nederland, zo waren de aankondigingen begin oktober. Eind oktober stond bij Tweakers de pricewatcher op €120. Spotify trok me het meest, maar ten opzichte van m’n Spotify Unlimited account (€5 per maand) betekent het vereiste Premium account (€10 per maand) natuurlijk wel  €60 extra op jaarbasis voor het in de huiskamer ook kunnen beluisteren van miljoenen liedjes die ik nog niet op CD of MP3 had.

Is prijsverschil met WD TV Live Hub gerechtvaardigd?

De met 1TB interne harde schijf uitgeruste WD TV Live Hub wordt bij de pricewatcher van Tweakers eind oktober op €154 ingezet. Daar moet dan wel een losse WLAN dongle (€25) bij gerekend worden, wil je net als ik draadloos kunnen streamen. Dit 2010 product is met firmware upgrades nu ook uitgerust met Spotify en Dailymotion ondersteuning naast de services die het apparaat al ondersteunde. Maar de forums van Tweakers en WD zelf zijn niet mals over de kwaliteit van de firmware.

Alternatief Boxee?

In het ecosysteem van Spotify is ook de Boxee Box te vinden, ook verkocht als D-Link DSM-380 voor €155 bij bijvoorbeeld Pixmania. Bemoedigende reviews, ook op Tweakers, zelfs van overstappers van Ryan en WD naar Boxee. Ingebouwd WLAN en een QWERTY toetsenbord op de achterzijde van de afstandsbediening, geen harde schijf, maar wel veel apps, social media integratie en een open software platform, dat de toekomstvastheid van deze oplossing ten goede komt.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=o86UUM6g2rY&w=600]

Het werd een Boxee. Het enthousiasme van Cali Lewis deel ik.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nE-gigMrp5M&w=600]

Volgende week laat ik meer zien van m’n praktijkervaringen met de Boxee Box van D-Link.