Kerstalbums 2011 1

      1 Comment on Kerstalbums 2011 1

Na 28 november Christmas in Diverse City van TobyMac besproken te hebben neem ik je in de aanloop naar de kerstdagen in een tweeluik mee langs een aantal andere nieuwe kerstplaten, waarmee je de komende dagen weer wat anders kunt luisteren dan die afgezaagde 80’s kerstliedjes die sindsdien jaarlijks door Sky Radio e.d. worden afgestoft.

David Crowder Band – Oh For Joy

David Crowder*Band leverde vlak voor hun zwanenzang Give Us Rest hun eerste kerstplaat af: Oh For Joy. Klassiekers als Joy To The World, The First Noel, Go, Tell It On The Mountain, Angels We Have Heard On High, O Come, O Come Emmanuel, O Holy Night en Carol of the Bells werden in een herkenbaar DCD jasje gestoken. Modern worship achtige herhalingen in The First Noel om de tijd vol te krijgen, frisse bluegrass in Angels We Have Heard on High met een kinderkoortje. Dit 2 minuten durende liedjes is de kortste. Voor de rest pompten David Crowder c.s. de deuntjes op tot 3 -6 minuten versies. Verder geen eigen materiaal, nieuwe creaties of al te frivole liedjes buiten de toch echt naar het Kerstkind verwijzende carols.

Matthew West – The Heart of Christmas

Matthew West heeft zijn discografie ook aangevuld met een kerstplaat, The Heart of Christmas.  Zijn versies haalden al vóór de release de christelijke radiostations, zoals met One Last Christmas, Give This Christmas Away (duet met Amy Grant) en Christmas Makes Me Cry (duet met Mandisa). Je leest het goed: West leunt niet alleen op bekende deuntjes, maar brengt ook wat nieuws. Zijn 2011 kerstsingle is de titeltrack. Vrees niet, op The Heart of Christmas vind je ook traditionele nummers als Silent Night, Away In A Manger en Jingle Bells. Vrolijkheid troef van Come On, Christmas, radiopotente en onschuldige pop.

Kutless – This Is Christmas

Kutless gooit wat rock arrangementen tegen O Holy Night, het door Chris Eaton geschreven Breath of Heaven, Lil Drummer Boy en This is Christmas aan. Na hun laatste worship album It Is Well kon een eigen kerstplaat This Is Christmas er ook wel bij. Lekker voor de Kutless fans. Verwacht overigens geen vernaggelde versies of al te bruut geweld in dit zestal. Jon Micah Sumrall kan echt wel zingen.

Phil Wickham – Songs for Christmas

Phil Wickham heeft op Songs for Christmas 7 bekende kerstliedjes gecombineerd met 2 nieuwe tracks en een instrumentale Prelude, dat doorloopt in een vlotte versie van The First Noel. Silent Night, O Come O Come Emmanuel, O Holy Night, Christmas Time, Have Yourself a Merry Little Christmas ontbreken niet.

De maker van aanbiddingsmuziek wilde graag een eigen bijdrage leveren. The Little Drummer Boy, de boeiende pianotrack Evermore en een verrassend up-tempo versie van Silent Night. Een eenvoudige interpretatie van O Come All Ye Faithful sluit af.

Brown Feather Sparrow & Friends – II: Angels n’ Sheep

Deze maand toeren Brown Feather Sparrow & Friends weer langs de Nederlandse podia, treden ze op in DWDD en zitten er nog tv-opnames voor de EO in ‘t verschiet voor How To Throw a Christmas Party. Volgend op het How to Throw a Christmas Party album (2010) zijn deze zomer 5 nieuwe liedjes opgenomen voor II Angels N’ Sheep. Beautiful Star Of The East, Simeon, The Gospel According To A Sheep, Let Our Voices Be Heard en Mary’s Song willen juist ver weg blijven van de gebaande paden en herscheppen het kerstverhaal met invloeden van folk, pop en de creatieve geesten uit de verschillende bevriende bands. De zang van Daniel Langeveld, Lydia van Maurik-Wever, Bas van Nienes, Admiraal Oosterbroek en Arjen van Wijk is hoewel ‘Nederlands Engels’ overtuigend en geheel passend bij de liedjes.

Lara Landon – Christmas

Singer/songwriter Lara Landon deelde via Noisetrade een kwartet kerstliedjes: Mary Did You Know, het door Steve Haupt & Chris Loesch geschreven Where’s The Line To See Jesus? vergezellen een close harmony versie van The Virgin Mary, waar Lara’s vocale kwaliteiten puik uitpakken en de Boney M. interpretatie snel doen vergeten. De Hebreeuwse aankondiging van Christus’ geboorte luidt Drummer Boy in. Ook hier: verrassend anders dan de zoete versies.

Liefhebbers van de muziek van JJ Heller, Paula Cole, Misty Edwards, Patty Griffin en Tracy Chapman zullen ermee in hun nopjes zijn.